Gigantul industriei chimice vrea să apeleze decizia de interzicere a neonicotinoidelor, dar zeci de mii de oameni au semnat o petiție care cere Bayer să-și retragă apelul.

În 17 mai, Curtea Generală a Uniunii Europene a confirmat interdicția de utilizare pe teritoriul UE a trei insecticide considerate responsabile de uciderea albinelor, respingând solidictările făcute de producătorii Bayer și Syngenta.

Dar Bayer a anunțat, în 27 iulie, că va face apel deoarece verdictul Curții ar putea avea efecte mult mai extinse asupra modului în care substanțele active sunt aprobate în UE.

O petiție care cere Bayer să renunțe la apel a strâns peste 150.000 de semnături în doar două zile, ceea ce pune presiune asupra companiei germane, scrie EURACTIV.com. Petiția a fost lansată de SumOfUs, o organizație de advocacy care monitorizează activitățile marilor corporații.

În verdictul din 17 mai, Curtea Generală a confirmat validitatea restricțiilor impuse la nivelul UE din 2013 împotriva insecticidelor clothianidin, imidacloprid și thiamethoxam, din cauza riscurilor asupra populației de albine pe care cele trei substanțe le prezintă.

Prin apelarea acestui verdict, Bayer  vrea să se asigure că unele interpretări generale ale legislației privind protecția plantelor sunt reconsiderate, se arată în declarația concernului german. Potrivit Bayer, unele dintre interpretările Curții ar putea fi relevante și în alte cazuri, iar compania crede că nu au bază legală.

Dar Wiebke Schroeder, Campaign Manager la SumOfUs, consideră că acțiunea Bayer nu este decât o „extrem de îngrijorătoare demonstrație de nesăbuință a corporațiilor”.

„Albinele și alte insecte polenizatoare sunt afectate la rate catastrofale, iar pesticidele pe bază de neonicotinoide sunt principalii vinovați. De aceea, menținerea interdicției UE de utilizare a neonicotinoidelor este atât de importantă”.

Albinele sunt extrem de importante pentru industria alimentară din UE, dat fiind că peste 80% din plante și trei sferturi din producția alimentară depind de polenizarea făcută de aceste insecte.

Pe 27 aprilie, Comisia Europeană a decis impunerea interdicției totale de a utiliza neonicotinoidele în exterior, după ce a reușit să obțină suportul majorității statelor membre UE. Mari producători agricoli precum Franța, Germania sau Italia au susținut interdicția, dar câteva state, printre care și România s-au opus, potrivit informațiilor EURACTIV.