Fonduri în valoare de peste 4,6 miliarde de euro au susținut investiții în zona rurală și programe de sprijin a fermierilor.

„AFIR a semnat până în prezent 54.438 de contracte de finanțare aferente Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (incluzând și contractele de finanțare preluate prin procedura de tranziție dintre programe), valoarea totală a acestor proiecte fiind de aproximativ 4,67 de miliarde de euro”, arată un comunicat al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Ca urmare, gradul de absorbție al fondurilor nerambursabile a depășit 52,6%, spun reprezentanții agenției.

PNDR 2014-2020 a avut alocată o sumă de 8,13 miliarde de euro din partea UE, iar România contribuie cu încă 1,3 miliarde de euro, astfel că fondurile totale alocate acestui program destinat investițiilor în zona rurală se ridică la 9,4 miliarde de euro.

„Cifrele îmi arată că v-ați îndeplinit targetul stabilit, dar vreau să ne axăm acum pe atingerea obiectivelor propuse pentru acest an. Vă reamintesc că relația cu beneficiarii noștri are un sens unic: de la AFIR către beneficiar. Trebuie să fiți în sprijinul rezolvării problemelor pe care fermierii le au”, a declarat Petre Daea, ministrul agriculturii, în cadrul unei videoconferințe cu personalul AFIR.

Șeful AFIR, Adrian Chesnoiu, a spus că plățile au depășit 500 de milioane de euro numai în acest an. „Am analizat în primul rând stadiul plăților efectuate de la începutul acestui an și vă pot spune că am depășit 514 milioane de euro, atingându-ne obiectivele stabilite... Valoarea mare a plăților efectuate duce la un grad semnificativ de absorbție a PNDR 2020, peste 52% din totalul fondurilor europene puse la dispoziția României, ceea ce scade implicit riscul dezangajării în viitor a acestor fonduri", a precizat directorul general al agenției.