România e unul dintre principalii producători de miere din UE, dar autoritățile nu acordă prea mult ajutor acestui sector. Nici românii nu sunt mari consumatori de miere.

Anul 2018 este un "an bunicel" pentru producția de miere. "S-a realizat undeva la 65-70% din producția multianuală comparativ cu anul trecut, când s-a realizat maxim 50% din producția multianuală", a declarat pentru EurActiv Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA).

În ultimii ani, România s-a numărat printre principalii producători de miere la nivel european. Mai mult, în 2015, a fost pe primul loc în UE, cu o producție de 35.000 tone de miere de albine.

Acest lucru nu înseamnă însă că producătorii români stau pe roze.


Chiar dacă anul a fost bunicel, apicultorii nu-și pot acoperi costurile de producție și cheltuielile, mai ales că, din cauza secetei, de mai bine de o lună albinele primesc hrană suplimentară.

Sprijin redus

În pofida succesului înregistrat de sectorul apicol, autoritățile nu acordă prea multă importanță domeniului. Cel puțin asta cred apicultorii. "Statul nu a fost interesat sau nu a avut alte pârghii de a sprijini acest sector", spune Fetea.

Nici banii de la UE nu sunt suficienți.

Programul Național Apicol asigură circa 7 milioane de euro (jumătate bani europeni, jumătate contribuție națională) pentru întreg sectorul.

"E foarte puțin, raportat la cele 1,5 milioane familii de albine ar veni undeva la 4,5 euro de familie, e foarte puțin", apreciază Ioan Fetea, care a primit promisiuni de la Parlamentul European că suma se va dubla și se vor aloca fonduri mai mari pentru cercetare.

Și Cristina Șurlea, consilier superior în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), recunoaște că alocările nu sunt la nivelul dorit de apicultorii români.


Comisia Europeană acordă sprijin în funcție de numărul de familii de albine declarat de statele membre. Șurlea a explicat pentru EurActiv că în viitorul exercițiu bugetar alocarea va crește, deoarece acum sunt mai multe familii de albine: 1,7 milioane față de 1,5 milioane, cifră luată în considerare pentru actualul buget.

La o reuniune dedicată apiculturii, care a avut loc în august la Parlamentul European, apicultorii români au cerut să se dea sprijinul direct pe familia de albine, dar n-au primit un răspuns pozitiv de la eurodeputați.

Consum mic de miere

Dacă la producția de miere România stă bine, în privința consumului lucrurile stau pe dos. Chiar dacă în ultimii ani s-a înregistrat o creștere, România rămâne printre codașele Europei în ceea ce privește consumul de miere. Astfel, un român consumă anual doar 500-600 de grame anual. Prin urmare, din producția de peste 20.000 de tone de miere anual, jumătate este exportată.

Două sunt motivele pentru care românii consumă miere puțin în raport cu ceilalți europeni - în opinia lui Ioan Fetea - lipsa de informare și lipsa banilor.


Provocări pentru apicultori

Pe lângă problemele financiare, sectorul apicol se confruntă și cu alte provocări. Lipsa de interes a tinerilor pentru agricultură în general e valabilă și pentru sectorul apicol. Deși există o măsură pentru tinerii fermieri, procedura greoaie de accesare a fondurilor a dus la scăderea numărului de cereri din partea apicultorilor.

"E loc de mai bine pe plan legislativ, sunt probleme cu schimbările de mediu care au efecte negative asupra familiei de albine, sunt efectele nocive care apar în urma tratamentelor fitosanitare, sunt probleme cu cupajarea mierii, pentru că astăzi în România, din păcate, în magazinele mari nu mai găsim miere curată, miere românească, decât în amestec cu miere provenită din alte țări", sunt principalele probleme cu care se confruntă sectorul apicol din România în opinia președintelui Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA).