Contractul de cumpărare a Agricost - cea mai mare fermă din România - de către o companie din Emiratele Arabe Unite a primit verde de la Consiliul Concurenței, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate tranzacției.

Agricost, deținută în prezent de Constantin Duluțe, are în concesiune de la statul român circa 50.000 de hectare de teren agricol în Insula Mare a Brăilei până în anul 2032. Tranzacția va face ca cea mai mare fermă din România să fie controlată de o companie străină, deținută de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, unul dintre liderii politici din Emiratele Arabe Unite.

Tranzacția, despre care Ziarul Financiar și Adevărul au anunțat că ar fi cifrată la circa 200 de milioane de euro, a fost notificată de Consiliul Concurenței și către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care nu a avut nici o obiecție, potrivit surselor citate.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-ar fi opus acestei tranzacții, dar conducerea PSD a dat semnalul pentru a permite cumpărarea celei mai mari ferme din România, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

”Noi, la ADS, nu am primit nimic de la cele două firme, nu am fost notificați sau anunțați”, a declarat pentru G4Media.ro Cătălin Bologa, directorul ADS.

”Este un exemplu de ipocrizie din partea PSD, cei care se bat cu pumnul în piept că nu vând țara străinilor. Insula Mare a Brăilei e cel mai fertil teren agricol din România. Dacă voiau să îl păstreze pentru România puteau gândi un proiect integrat de producție, astfel încât să aducă și plus-valoare prin procesarea materiei prime. Nu au găsit bani pentru asta, în schimb găsesc bani să cumpere Șantierul Naval de la Mangalia”, a declarat pentru G4Media.ro Dacian Cioloș, fost premier și fost comisar european pentru agricultură.

Detalii, pe G4Media.ro.