Agricultorii cer ca situația despăgubirilor pentru porcii uciși în focarele de pestă porcină să fie discutată urgent în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. De la UE nu vor veni bani pentru acoperirea pagubelor.

Pesta porcină africană, o boală letală pentru porci dar care nu prezintă risc de transmitere la oameni, a fost confirmată la animale din peste 150 de localități din România, iar aproximativ 120.000 de porci au fost deja sacrificați.

Autoritățile au promis că vor plăti despăgubiri persoanelor și companiilor afectate, iar Guvernul a prevăzut în proiectul de rectificare a bugetului suma de 110 milioane de lei pentru „combaterea și eradicarea pestei porcine”. Rectificarea nu a fost încă adoptată, dar Executivul vrea să grăbească lucrurile, după ce fermierii au cerut urgentarea procedurilor.

Într-o premieră pentru mediul politic autohton, Guvernul a trimis președintelui României solicitarea de convocare în regim de urgență a ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării în vederea analizării și avizării propunerilor de rectificare a bugetelor instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale.

„Solicitarea de convocare a CSAT, în regim de urgență, are în vedere necesitatea adoptării primei rectificări bugetare din acest an pentru asigurarea resurselor necesare plății cheltuielilor obligatorii ale bugetului general consolidat, respectiv drepturi de natură salarială, cheltuieli cu asistența socială, echilibrarea bugetelor locale, cheltuieli pentru plata contribuției României la Uniunea Europeană, precum și finanțarea activităților de combatere a pestei porcine africane”, se arată în comunicatul Guvernului.

Reacția fermierilor 

Fermierii au transmis o scrisoare deschisă adresată premierului Viorica Dăncilă, prin care sesizau că, la trei luni de la confirmarea virusului pestei porcine africane, „situația se prezintă catastrofal din punct de vedere al gestionării evoluției bolii”.

„Este inadminibil ca investițiile efectuate în sectorul de creștere și îngrășare a porcului din România să fie împinse în pragul falimentului de modul defectuos în care este gestionată această situație de criză”, potrivit unui comunicat al Federației Naționale ProAgro.

Organizația a solicitat trecerea de urgență a ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) în subordinea directă a Ministerului Agriculturii, pentru coordonarea activității, „precum și inițierea procedurii legale de a se discuta această problemă majoră în Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT)”.

„Programul actual de supraveghere a mistreților, în special supravegherea pasivă de slabă calitate, nu oferă garanție că pesta porcină africană ar fi depistată într-un stadiu timpuriu după introducere. Acest lucru va întârzia depistarea bolii și, prin urmare, punerea în aplicare a măsurilor de control, mărind riscul răspândirii ulterioare la porcii domestici, în special în exploatațiile nonprofesionale”, spun reprezentanții Federației.

De asemenea, ProAgro menționează că fermele comerciale afectate trebuie despăgubite printr-un sistem de pierderi de venit, pentru a-și putea relua activitatea, iar despăgubirea pe cap de animal cu rezolvă problemele economice generate de virus.

„Pentru gospodăriile individuale este nevoie de despăgubirea urgentă a porcilor uciși în focar, pentru a exista certitudinea din partea crescătorilor că statul român își respectă angajamentele asumate, atât la nivel UE cât și la nivel național”, menționează sursa citată.

Anterior, ANSVSA anunțase că a început deja plata despăgubirilor după ce au fost adoptate acte normative care reglementează compensarea pagubelor crescătorilor de porci cauzate de pierderea animalelor în acțiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală. Fondurile necesare sunt asigurate de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu încadrarea în bugetul aprobat cu această destinație și rambursate ulterior de Comisia Europeană, în conformitate cu deciziile Grant, potrivit autorității.

Ce spune Comisia Europeană 

România a cerut sprijin de la autoritățile europene în urmă cu mai mult de o lună. La acea dată, reprezentanții Comisiei Europene au confirmat răspândirea cu repeziciune a pestei porcine în România și și-au arătat disponibilitatea de a analiza, în funcție de bugetul avut la dispoziție, acordarea de fonduri suplimentare pentru a combate extinderea focarelor. De asemenea, Comisia a oferit sprijin științific și expertiză, potrivit unei comunicări a Consiliului UE.

Dar comisarul pentru agricultură Phil Hogan amintește că „măsurile implementate de România pentru monitorizarea și eradicarea pestei porcine africane sunt deja susținute financiar de UE încă din 2015, printr-un program veterinar multianual completat de finanțarea de urgență, în baza dispozițiilor Regulamentului 652/2014”, potrivit unei scrisori postate de europarlamentarul Laurențiu Rebega.

Rebega spune că a discutat cu fermieri și procesatori din județele afectate. „Starea de spirit este foarte proastă, la limita revoltei. Oamenii care și-au sacrificat animalele nu au primit decât în foarte mică parte despăgubirile promise. Mai mult, se raportează situații în care oamenii sunt obligați să sacrifice animale în localități unde nu s-au făcut analize și unde nu sunt semne de îmbolnăvire”, comentează eurodeputatul.

El a explicat că mesajul Comisiei Europene, transmis de comisarul Hogan poate fi rezumat astfel: „există mecanisme de sprijin, dar efortul trebuie făcut de către autoritățile române”.

Politica Agricolă Comună prevede mai multe tipuri de măsuri care pot fi puse în aplicare de către statele membre și sprijinite financiar pentru a contribui la eradicarea bolilor precum pesta porcină africană.

„Autoritățile române trebuie, de asemenea, să reflecteze la posibilitățile de finanțare din cadrul programului pentru dezvoltare rurală pentru a dezvolta măsuri sustenabile, de lungă durată pentru îmbunătățirea biosecurității în exploatațiile de porcine din România. În același timp, doresc să amintesc posibilitatea pe care autoritățile țării dumneavoastră o au de a explora cadrul ajutoarelor de stat axate pe prevenirea, controlarea și eradicarea pestei porcine africane”, amintește comisarul Phil Hogan.