Ministrul Agriculturii a revenit cu o serie de precizări după ce prestația sa în Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European a fost ținta ironiilor.

”Sunt și momente în care îngrijorarea pescarilor este dincolo de puterea de rezistență. A se vedea populațiile de cormorani. Am discutat cu Vella, cu comisarul (comisarul european Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime și pescuit - n.r.), a văzut România. Pentru a fi expresiv, persuasiv, a fi convingător, i-am spus lui Vella că cormoranii în România fac baie în piscine. Atât de mulți. Nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât. Pun în pericol un sector alternativ și un sector complementar, alternativ pentru momentele în care nu ai acces la resurse pe o perioadă de timp știind elementul de prohibiție pe care trebuie să-l păstrezi, complementar că poți găsi în interior, în apele tale, soluția de a crește anumite specii care să asigure pe de o parte locuri de muncă, pe de altă parte hrană foarte bună și iată, ca răspuns aici, o hrană sănătoasă, a se vedea interpretarea privind conceptul acesta de a păstra echilibrul și a genera progres", a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Petre Daea, prezent în Parlamentul European pentru a prezenta prioritățile Președinției române a Consiliului UE în domeniul agriculturii și pescuitului. 

Întreaga sa intervenția a fost presărată cu exprimări neclare și pe lângă subiect, astfel că a devenit imediat ”vedeta” social media.

Ministrul a simțit nevoia să facă o serie de precizări privind problema cormoranilor care afectează pescuitul.

Cormoranii sunt o foarte mare problemă pentru acvacultura din România și pentru unii fermieri piscicoli care au fost nevoiți să renunțe la afaceri și să se reprofileze din cauza pierderilor înregistrate și de aceea Comisia Europeană trebuie să găsească soluții, a declarat, joi, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

"Unii fermieri piscicoli au fost nevoiți să renunțe la afaceri și să se reprofileze, să cultive terenurile pur și simplu ca pe terenuri arabile, secând bălțile respective pentru că nu mai puteau face față. Este o îngrijorare la nivelul fermierilor români și nu numai, ci și a celor din alte țări în ceea ce privește activitatea din acvacultură. Ei nu-și mai pot dezvolta afacerea, nu mai pot accesa fonduri de la UE pentru că activitatea de pescuit este paralizată de numărul mare de cormorani, care, având protecție, afectează populația de pești. Ei nu se mai sperie de nimic, toate mijloacele care au fost folosite de fermierii piscicoli s-au dovedit ineficiente. Ei nu se mai sperie de om, intră în masa apei și mănâncă peștele și dezastrul este formidabil la pepinierele piscicole, cele care asigura continuitatea procesului piscicol și împrospătarea resursei. Eu într-adevăr am avut o discuție cu comisarul Vella (comisarul european Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, n.r.) în România despre cormorani, i-am spus-o și lui așa și repet: cormoranii fac baie în piscină, așa cum urșii bat la geamul românilor, așa cum urșii au luat-o prin orașele de munte și dirijează circulația. Trebuie să găsim soluții să reducem populația. Protejăm cormoranul, dar în biodiversitatea aceasta sunt și peștii", a subliniat Petre Daea.

Declarațiile ministrului sunt susținute de președintele Asociației Naționale a Fermierilor Piscicoli (ANFP), Cătălin Platon, care afirmă că ar trebui acordat un sistem de compensație pentru fermierii piscicoli din România care înregistrează pagube din cauza cormoranilor, la fel cum se întâmplă și în alte țări europene, coroborat cu un plan de management al populației de cormorani:

"Eu nu înțeleg de ce o situație atât de gravă a luat o turnură de vodevil. Dacă ați ști de cât timp facem intervenții să se discute în spațiul public pe acest subiect, dar se pare că acesta este singurul mod la care presa acționează".