Parlamentul European și Consiliul au ajuns luni la un acord provizoriu în privința regulilor de transparență ce vizează evaluarea riscurilor asupra sănătății și siguranța alimentară.

Autoritățile europene intenționează să introducă o nouă reglementare cu privire la transparența evaluării riscurilor de-a lungul lanțului alimentar din UE, astfel încât cetățenii europeni să aibă un acces mai ușor la informațiile științifice care au legătură cu siguranța alimentară și sănătatea umană, arată un comunicat de presă al Consiliului Uniunii Europene.

Pe lângă faptul că permit o mai mare transparență a studiilor științifice care susțin cererile de autorizare de piață, noile reguli vor furniza o mai bună certitudine legală pentru industria alimentară și vor îmbunătăți sustenabilitatea guvernanței și performanța științifică a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

„Cetățenii europeni merită reguli transparente și de încredere privind siguranța alimentară. Ei au nevoie de informații depline și claritate atunci când evaluează riscurile potențiale ale produselor alimentare. Prin acest acord întărim încrederea între consumatori, industria agro-alimentară europeană și instituții”, a declarat Petre Daea, ministrul agriculturii din România, țară care deține Președinția rotativă a Consiliului.

Acordul provizoriu prevede, printre altele, că datele și informațiile care au legătură cu cererea de autorizare vor fi făcute publice de EFSA, cu excepția cazului în care cel care solicită autorizarea cere un tratament confidențial. De asemenea, Comisia va putea cere EFSA să deruleze propriile sale studii de verificare în cazuri de importanță ridicată pentru societate, iar toți actorii implicați vor asigura un flux mai coerent, transparent și continuu de informații de-a lungul procesului de evaluare a riscurilor.

Dacă acordul provizoriu va fi confirmat și de ambasadorii UE în Comitetul Reprezentanților Permanenți (Coreper) regulile vor fi supuse aprobării Parlamentului European după care se vor întoarce la Consiliu pentru adoptarea finală.