Politica Agricolă Comună trebuie să beneficieze de un buget care să fie cel puțin la nivelul celui actual, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea, în cadrul întâlnirilor avute săptămâna trecută cu omologii din Germania și Austria.

În vederea unei tranziții cât mai eficiente între Președinții, ministrul Petre Daea a făcut, în perioada 27-29 iunie, vizite în Austria și Germania.

Austria, care a preluat de la 1 iulie Președinția Consiliului UE, își propune să avanseze negocierile privind alocările financiare pentru Politica Agricolă Comună, unul din obiective fiind acela de a menține la nivelul UE a unei agriculturi multifuncționale, în paralel cu promovarea și conservarea zonelor rurale, cu accent pe regiunile cele mai dezavantajate, precum cele montane.

”Președinția austriacă va depune toate eforturile ca dosarul privind practicile comerciale neloiale în domeniul agriculturii să avanseze și sunt șanse mari ca acesta să fie finalizat de Președinția română. La fel ca și România, Austria consideră că PAC trebuie să beneficieze de un buget cel puțin la nivelul celui actual. Pentru România este deosebit de important ca noua Politică Agricolă Comună să își păstreze structura pe cei doi Piloni, să existe flexibilitate între aceștia, iar povara administrativă pentru fermieri să fie redusă pentru a putea răspunde obiectivelor privind securitatea alimentară”, precizează Ministerul Agriculturii într-un comunicat.

În cadrul vizitei din Austria s-a discutat și despre posibilitatea ca experți din România să participe  alături de experți austrieci la reuniunile Grupurilor de Lucru din cadrul Consiliului UE pentru a dobândi experiență și a putea gestiona și prelua cu ușurință dosarele, în condițiile în care Bucureștiul preia de la Viena Președinția Uniunii.

Și în cadrul vizitei de la Berlin, unde Daea s-a întâlnit cu Julia Klöckner, ministrul federal pentru Alimentație și Agricultură, au fost abordate subiecte legate de prioritățile Președinției României la Consiliul UE, identificarea unor puncte comune de interes pe care Germania ar putea să le susțină, precum și organizarea unor acțiuni comune pe perioada Expoziției Internaționale Săptămâna Verde 2019 (18 - 27 ianuarie 2019),  în vederea creșterea vizibilității României în plan internațional.

”Dorim să identificăm punctele comune în pozițiile noastre și să colaborăm la un concept unitar pentru viitoarea politică agrară. Relațiile bune și dialogul cu partenerii europeni sunt obligatorii. Ele reprezintă premisa pentru a întări unitatea în Europa - de aceea voi intensifica în continuare colaborarea bazată pe încredere cu România", a declarat Klöckner.