Premierul și alți trei miniștri au participat luni la inaugurarea la Tulcea a Bursei de Pește, un proiect destinat stabilirii unui preț de referință pentru peștele pescuit din Delta Dunării, cu trei zile înainte de începerea perioadei de prohibiție.

Bursa de Pește este un proiect în valoare de aproape 6 milioane de euro, finanțat de la bugetul național și din fonduri europene, mai precis din Fondul European pentru Pescuit.

„Resursa piscicolă bogată din Deltă merită o piață concurențială cu adevărat funcțională, având în vedere că agricultura și pescuitul contribuie semnificativ la economia județului Tulcea și asigură locuri de muncă pentru aproape 30% din populație”, a declarat premierul Viorica Dăncilă la deschiderea oficială a Bursei de Pește.

„Funcționarea bursei înseamnă comercializarea peștelui și a produselor de pește la un preț corect, calitate confirmată a mărfii și eliminarea speculei de pe piața neagră. Ajutăm astfel pescarii și fermele piscicole să-și dezvolte afacerile, iar pensiunile din zonă le vor putea oferi turiștilor produse pescărești cu adevărat tradiționale, pregătite din pește de proveniență locală”, a adăugat Dăncilă.

Însă cei peste 1.000 de pescari autorizați din Deltă sunt obligați să-și oprească activitatea începând de joi, când începe perioada de prohibiție.

Guvernul a mai anunțat că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a optat pentru soluția funcționării Bursei de Pește din Tulcea ca punct de lucru al Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea - structură nou înființată în cadrul ministerului, cu capital integral de stat, orientată către atragerea producătorilor în circuitul economic reglementat și fiscalizat.

Ministrul agriculturii Petre Daea, care a participat la inaugurare alături de premier, ministrul de interne, Carmen Dan, și de cel al transporturilor, Răzvan Cuc, a punctat că guvernul acordă un interes sporit pescuitului. „Avem o acțiune susținută din punct de vedere al interesului național, pentru a da culoar de susținere în viitoarea Politică 2021-2027 pentru acest domeniu, al pisciculturii”, a spus Daea.