În prima sa ședință, Guvernul Tudose a decis să suspende temporar Legea privind diminuarea risipei alimentare, abia intrată în vigoare.

"Aplicarea Legii privind diminuarea risipei alimentare va fi suspendată până la data de 31 decembrie 2017, urmând ca în această perioadă să fie clarificate unele prevederi și eliminate dificultățile de aplicare semnalate de reprezentanții asociațiilor din producția primară, procesare, comerț și ONG-uri care activează în acest sector", potrivit unui comunicat al guvernului, care a adoptat o OUG în acest sens.

Legea 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare a intrat în vigoare la 21 mai 2017, dar încă nu au fost aprobate normele de aplicare.

Executivul susține că, în urma unor întâlniri organizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu reprezentanții asociațiilor din sectorul alimentar în vederea elaborării normelor metodologice de aplicare, au fost semnalate o serie de disfuncționalități în aplicarea legii: nu este foarte clar definit cine sunt operatorii economici care trebuie să aplice acest act normativ, iar măsurile pentru diminuarea risipei alimentare nu sunt în acord cu realitatea din România.

"Este necesară reanalizarea întregului text legislativ și modificarea lui, astfel încât să poată fi realizat un sistem sustenabil și funcțional de reducere a risipei alimentare. România trebuie să respecte recomandările Comisiei Europene, care și-a propus drept obiectiv reducerea risipei cu 50% până în anul 2030 și, implicit, diminuarea numărului de persoane afectate de lipsa de alimente", se arată în comunicat.

Ministerul Agriculturii a anunțat încă de pe 23 mai că intenționează să amâne aplicarea legii, la cererea industriei.