Programul Uniunii Europene de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli se reia odată cu începerea anului școlar în statele membre participante. Toate statele membre participă la acest program.

Având ca obiectiv promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul copiilor, programul derulat de UE în școli va include distribuirea de fructe, legume și produse lactate, precum și programe educaționale specifice care să le explice copiilor importanța unei bune alimentații și modul în care sunt produse alimentele.

În anul școlar 2017/2018, inițiativa pentru o alimentație sănătoasă a vizat peste 30 de milioane de copii din întreaga Uniune Europeană.

În cadrul acestui program, în fiecare an școlar se alocă 150 de milioane de euro pentru fructe și legume și 100 de milioane de euro pentru lapte și alte produse lactate.

Participarea este benevolă. Toate statele membre ale UE au ales să participe, integral sau parțial, la program.

Alocările naționale pentru toate cele 28 de state membre care participă la programul pentru anul școlar 2018-2019 au fost aprobate și adoptate de către Comisia Europeană în martie 2018. României i-au fost alocate 17,61 milioane de euro.

Statele membre au, de asemenea, posibilitatea de a completa ajutorul UE cu ajutor național pentru finanțarea programului, informează CE.

Statele membre pot încuraja achizițiile locale sau regionale, produsele ecologice, lanțurile de aprovizionare scurte, beneficiile pentru mediu și sistemele agricole de calitate.