Președintele României a transmis miercuri un mesaj în cadrul deschiderii celei de-a XXIII-a ediții a Târgului Internațional INDAGRA, mesajul fiind prezentat de către consilierul prezidențial Cosmin Marinescu.

"Forța unor evenimente precum INDAGRA demonstrează că este pe deplin justificată încrederea în capacitățile întreprinzătorilor de a valorifica potențialul imens de care beneficiază România în agricultură. Sunt convins că, prin asemenea târguri și expoziții, România devine un hub regional important pentru sectorul agricol și pentru piața de profil", se arată în mesajului președintelui.

Klaus Iohannis a reamintit că în ultimul timp, la nivel european, sunt dezbătute "intens" provocările viitorului în agricultură și sunt vizate noi abordări: "distribuirea mai echitabilă a plăților directe, ambiții mai mari legate de mediu și schimbările climatice, dar și preocupări esențiale pentru cercetare și inovare în agricultură".

"Să nu uităm că România va avea responsabilitatea, în perioada următoare, de a coordona stabilirea noii Politici Agricole Comune. Vă invit, pe toți cei care cunoașteți realitățile din agricultură, să vă implicați activ în acest proces", a transmis președintele.

Valoare adăugată

Klaus Iohannis a atras atenția că deficitul comercial s-a adâncit tot mai mult, cea mai semnificativă influență provenind, ca și anul trecut, din comerțul cu carne și produse din carne și cel cu legume și fructe.

 

"În plus, la nivelul produselor alimentare, importurile au depășit exporturile pentru toate categoriile.Așa cum am mai spus, nu este suficient doar să producem, adică să avem recolte bune. Este esențial să și creăm, să generăm valoare adăugată ridicată. Aceasta înseamnă să avansăm pe lanțul procesării, pentru noi oportunități de piață și exporturi mai valoroase. Doar așa putem inversa evoluția actuală, bazată pe importuri mari de produse agroalimentare. Avem nevoie, în acest sens, să promovăm în continuare, în mod inteligent, produsele tradiționale atestate, care să devină o carte de vizită autentică pentru potențialul agriculturii noastre",

 

a punctat șeful statului.

De asemenea, el a apreciat că politicile de sprijin pentru agricultură și pentru dezvoltarea satului românesc trebuie să se bazeze, tot mai mult, pe aportul tinerilor: "Atragerea tinerilor către agricultură, dar către o agricultură modernă, ghidată de inovație și tehnologie, ar putea fi motorul de creștere al acestui domeniu esențial".

Reproșuri privind pesta porcină

Precizând că fermierii așteaptă "o gestiune responsabilă, din partea statului, a problemelor sau situațiilor de urgență care țin de competența autorităților naționale", Klaus Iohannis a declarat că era "imperativ pentru România să se fi reușit prevenirea pestei porcine africane, fenomen care s-a extins agresiv și necontrolat".

"În ciuda precedentelor și a avertismentelor, situația ne-a găsit nepregătiți, încă o dată, în fața celui mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească în ultimii ani. Sper, pentru viitor, că aceasta va fi o lecție învățată, care va conduce la acțiuni și decizii responsabile, astfel încât pagubele să fie evitate iar resursele bugetare să fie alocate nu pentru despăgubiri, ci pentru investiții", a afirmat Klaus Iohannis, la o zi după ce pesta porcină africană (PPA) a fost confirmată în cel de-al 15-județ - Dolj, potrivit unui anunț al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).