Producătorii care au retras fructe de pe piață în vederea distribuției gratuite vor primi un sprjin financiar din Fondul European de Garantare Agricolă, anunță Ministerul Agriculturii.

În ședința de miercuri, Guvernul a arobat valoarea maximă a sprijinului financiar excepțional cu caracter temporar care se acordă organizațiilor de producători recunoscute din sectorul legume-fructe și producătorilor individuali din sectorul fructe.

Ministerul Agriculturii amintește că, după ce Rusia a interzis importul de fructe din Uniunea Europeană, prețurile fructelor au scăzut puternic, ca urmare a faptului că o importantă piață de export a devenit indisponibilă.

De aceea, Comisia Europeană a introdus unele măsuri de sprijin excepționale cu caracter temporar pentru producătorii de anumite fructe, iar României i s-a alocat o cantitate de 2.000 tone. 

„Situația creată a avut implicații majore și asupra producătorilor de fructe din România datorită faptului că pentru cantități însemnate de fructe nu a existat posibilitatea valorificării imediate și nici o depozitare corespunzătoare, din cauza capacității reduse de care dispune România”, susține ministerul, într-un comunicat de presă.

Producătorii români de fructe au optat pentru măsura de retragere de pe piață, în vederea distribuirii gratuite și au notificat Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură specificând produsele (mere) și cantitățile.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a notificat Comisiei Europene datele transmise de agricultori și a aprobat metodologia de efectuare a plăților către beneficiarii măsurii de sprijin excepțional cu caracter temporar pentru producătorii din sectorul fructe.

Resursele financiare maxime sunt de 200.000 lei și se asigură ca sprijin financiar aferent Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA), prin bugetul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2018.

APIA va efectua plățile până la data de 30 septembrie 2018.