Niciun bob de cerealele ucrainene ce tranzitează România nu rămâne în prezent în România, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, într-un interviu acordat Europa Liberă.

De când s-au introdus licențele de import, în toamna anului 2023, niciun bob din cerealele ucrainene ce tranzitează România nu a rămas în România, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea. 

Fermierii români s-au plâns adesea că au de suferit din cauza cerealelor ucrainene care rămân în mod illegal în România. Din cauza acestora, prețul cerealelor a scăzut foarte mult în ultimul timp, susțin fermierii care protestează și cer impunerea unor noi restricții sau aplicarea unor taxe pentru importurile din Ucraina.

Adrian Pintea susține că plângerile fermierilor privind cerealele ucrainene nu mai sunt de actualitate.

”Astăzi, din datele Ministerului Agriculturii, niciun bob (din cerealele ucrainene) nu rămâne pe teritoriul României”, a declarat Pintea într-un interviu acordat Europa Liberă.

Unii traderi români au profitat de cerealele ucrainene ieftine, dar acest lucru nu mai e posibil din toamna anului 2023, când s-a introdus așa-numitul sistem de licențiere.

Pintea a explicat că, în momentul în care intră un tir în vamă, se pune sigiliu pe perioada tranzitării, până iese din țară. Acolo se verifică dacă sigiliul e intact.

De când a fost introdusă această prevedere, niciun fermier român nu a cerut licență pentru a importa cereale din Ucraina. Aceste licențe se acordă doar în anumite condiții. Fermierul care solicită licență trebuie să dovedească că fără importuri din Ucraina nu ar putea să-și întrețină animalele.