Eurodeputații vor vota în februarie pentru înființarea unei comisii speciale care să analizeze procedura de autorizare în UE a pesticidelor.

Liderii politici ai Parlamentului European au agreat un plan de creare a unei comisii cu 30 de membri, care să răspundă îngrijorărilor apărute după ce UE a reînnoit în noiembrie licența de comercializare a ierbicidului glifosat pentru cinci ani.

La sfârșitul anului trecut, Bruxelles-ul a aprobat reînnoirea licenței pentru glifosat, ingredientul din cel mai folosit erbicid din lume, dar această decizie a fost înconjurată de mai multe controverse.

Parlamentul s-a opus intenției inițiale a Comisiei Europene de a prelungi licența pentru zece ani și a susținut interzicerea totală a ierbicidelor pe bază de glifosat începând cu decembrie 2022 și restricții imediate privind utilizarea substanțelor.

Potrivit Comisiei, 15 ani este perioada pe care o propune de obicei executivul european pentru autorizații, atunci când sunt îndeplinite toate criteriile de aprobare, însă glifosatul nu este un caz obișnuit. „Pentru stabilirea perioadei de reînnoire corespunzătoare, au fost luați în considerare și alți factori legitimi, cum ar fi faptul că publicarea de noi informații referitoare la substanță are loc cu o mare frecvență”, a spus Comisia.

În plus, propunerea finală a Comisiei pentru o reînnoire pe 5 ani a luat în considerare și rezoluțiile, chiar și fără caracter obligatoriu, adoptate de Parlamentul European, dar și inițiativa cetățenească europeană „Interzicerea glifosatului și protecția oamenilor și a mediului împotriva pesticidelor toxice”, care a strâns peste un milion de semnatari din întreaga Uniune.

De altfel, în urma acestei inițiative cetățenești, Comisia s-a angajat să prezinte o propunere legislativă în 2018, pentru a spori și mai mult transparența și calitatea studiilor utilizate în evaluarea științifică a substanțelor.

Susținătorii interzicerii glifosatului vorbesc despre unele indicii că expunerea la erbicidele pe bază de glifosat poate cauza cancer la oameni și că ele au contribuit la degradarea ecosistemelor. Pe de altă parte, Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite (EPA) susține că glifosatul nu ar fi cancerigen pentru oameni, contrazicând concluziile unei comisii din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.

Totuși, politica UE este deja orientată către reducerea dependenței de pesticide și către eliminarea acestora în viitor.

Dar încă de anul trecut, eurodeputații au susținut că procedura de autorizare a UE, inclusiv evaluarea științifică a substanțelor, ar trebui să se bazeze doar pe studii publicate, revizate de specialiști și independente, comandate de autorități publice compentente, nu de producătorii de pesticide. Agențiile UE ar trebui întărite pentru a li se permite să lucreze astfel, spuneau membrii Parlamentului European într-o rezoluție din noiembrie. 

Acum, eurodeputații vor să se implice mai mult în activitatea de autorizare. Plenul Parlamentului va vota înființarea comisiei speciale în sesiunea plenară din 5-8 februarie.

Comisia va evalua procedura de autorizare a pesticidelor în UE, eventualele eșecuri în modul de evaluare științifică și autorizare a substanțelor, rolul Comisiei Europene în reînnoirea licenței glifosatului, dar și dacă există conflicte de interese în procedura de aprobare și dacă diversele agenții ale UE cu rol în procesul de autorizare au suficienți angajați și finanțare adecvată.

Comisia își va desfășura lucrările într-un termen de nouă luni de la prima întâlnire, iar raportul final al acesteia va fi votat în plen.