Premierul Viorica Dăncilă a discutat, la Bruxelles, cu comisarul european pentru agricultură Phil Hogan despre inundațiile care a afectat România, dar și despre cazurile de pestă porcină.

„În ceea ce privește inundațiile, premierul României și comisarul Phil Hogan au convenit că săptămâna viitoare se va discuta cu ministrul agriculturii și dezvoltării rurale din România, Petre Daea, despre ajutorul pe care îl poate oferi Comisia Europeană țării noastre. Vor fi analizate efectele schimbarilor climatice asupra sectorului agricol în ansamblu, pe lângă inundații urmând a fi luate în considerare și seceta care afectează alte state membre”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Prim-ministrul României, Viorica Dancilă, efectuează luni și marți o vizită de lucru la Bruxelles, unde discută cu mai mulți oficiali europeni.

În discuția cu Phil Hogan, Viorica Dăncilă a apreciat că politica agricolă comună și-a demonstrat valoarea adăugată, reprezentând un veritabil catalizator pentru dezvoltarea economică și socială a zonelor rurale europene, pentru menținerea activă și accelerată a procesului de coeziune între regiuni și pentru asigurarea de alimente sigure, de înaltă calitate și la prețuri accesibile cetățenilor europeni, susține Guvernul.

Oficialul român a pledat pentru „necesitatea reflectării de o manieră adecvată a rolului major al acestei politici în nivelul alocărilor pentru politica agricolă comună în viitorul buget european”.

România susține menținerea bugetului PAC la un nivel comparabil cu cel actual, și apreciază intenția Comisiei de a simplifica și crește subsidiaritatea în viitoarea politică agricolă comună. Premierul a precizat însă că România nu este de acord cu plafonarea subvențiilor, deoarece vor fi afectate grav cele mai competitive ferme din țara noastră.


Potrivit Executivului, Dăncilă a discutat cu comisarul Hogan și despre problemele actuale cu care se confruntă România, respectiv pesta porcina africană și inundațiile care afectează mai multe județe.

Referitor la pesta porcina africană, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală a menționat faptul că aceasta a debutat în Polonia și că ia în considerare modalitati de oferi ajutor țării noastre.

Guvernul a menționat și că Phil Hogan a acceptat invitația adresată de premierul Viorica Dăncilă de a efectua, cât de curând, o vizită în România.