Rata de absorbție a fondurilor europene a scăzut puternic în sectorul vitivinicol din cauza blocajelor birocratice, acuză patronatul din industrie.

Gradul de absorbției a fondurilor europene în sectorul vitivinicol a scăzut la aproximativ 10% în prezent, de la 100% în 2014, în primul rând din cauza ingerințelor Curții de Conturi a României în redactarea legislației, generând astfel blocaje majore în accesarea programelor cu finanțare europeană, se arată într-un comunicat al Patronatului Național al Viei și Vinului, citat de Agerpres.

„PNVV aduce din nou în atenția decidenților politici trei cazuri cu impact negativ major asupra competitivității producătorilor români: Legislația privind gestionarea ambalajelor și deșeurilor de ambalaje - Legea nr. 249/2015 și actele normative subsecvente, în condițiile în care statul român nu a creat mecanisme de recuperare/reciclare a ambalajelor și nici de prelucrare a acestora, menținând arbitrar însă obligația producătorilor de a achita 2 lei/kg de ambalaj; scăderea alarmantă a gradului de absorbției a fondurilor europene în sectorul vitivinicol, în primul rând din cauza ingerințelor Curții de Conturi a României în redactarea legislației, fără să aibă pregătire profesională specifică și bazându-se strict pe o abordare birocratică contabilicească, generând astfel blocaje majore în accesarea programelor cu finanțare europeană. Spre exemplificare, dacă până în anul 2014 sectorul vitivinicol avea grad de 100% absorbție, anul acesta suntem la circa 10%; întârzierea acreditării Autorităților de Management ale Programelor Operaționale întârzie flagrant absorbția fondurilor europene”, se mai spune în comunicat.

În context, Patronatul Național al Viei și Vinului precizează că actuala criză politică, precum și blocajele din instituțiile publice centrale, afectează grav economia și producătorii români.

„Criza politică și blocajele din instituțiile publice centrale, lipsa mediului economic cu predictibilitate legislativă și fiscală, variațiile majore ale cursului valutar sunt premise majore care afectează grav economia și producătorii români. Patronatul Național al Viei și Vinului solicită public răspunsuri și o reacție adecvată și conformă competențelor Parlamentului și Guvernului României, din partea PSD, ALDE, PNL, USR, UDMR la problemele de mai sus”, subliniază PNVV.