Europarlamentarul susține că, pentru a beneficia de fonduri europene pentru despăgubiri, Guvernul trebuie să îndeplinească mai întâi niște condiții.

Deputatul european Siegfried Mureșan (PNL/PPE) a efectuat o vizită la o fermă de porcine și fabrică de produse din carne din Tulcea, unul dintre cele mai afectate județe din România de epidemia de pestă porcină africană.

Mureșan a cerut în Parlamentul European ca UE să aloce suplimentar, în 2019, 110 milioane de euro pentru a despăgubi fermierii afectați de pesta porcină. Pentru ca fermierii români să poată beneficia de fondurile europene prevăzute în amendamentele mele, Guvernul Dăncilă trebuie să respecte condițiile europene în vigoare, susține eurodeputatul.

„Principala condiție impusă de Uniunea Europeană pentru a aloca acești bani fermierilor europeni despăgubiți este ca Guvernul statului membru afectat să dovedească că au fost luate măsurile necesare pentru stoparea răspândirii epidemiei. Guvernul Dăncilă, însă, a arătat până acum incapacitatea de a stopa această răspândire a bolii dovadă fiind faptul că apar zilnic focare noi”, a declarat Siegfried Mureșan.

El a remarcat și că Guvernul României nu a transmis nici până astăzi Comisiei Europene documentația completă necesară pentru primirea de sprijin financiar.

„De aceea, pentru ca agricultorii români să poată beneficia de fondurile europene solicitate de mine, cer Guvernului să facă următorii pași: în primul rând, să aprobe despăgubiri pentru fermieri de la bugetul de stat pe care ulterior să le notifice la Comisia Europeană. În același timp, trebuie să ia toate măsurile necesare pentru stoparea epidemiei și aplicarea recomandărilor din auditul Comisiei Europene de anul trecut. Concomitent, ar trebui modificat Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și legislația aferentă prin înființarea unui fond mutual agricol din care să poată fi acoperite pierderile agricultorilor”, a spus Mureșan. Ulterior, adaugă eurodeputatul, se va putea solicita și sprijin de la Uniunea Europeană.

Aflat în vizită în România, comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, a menționat că, după ce a alocat 2 milioane de euro pentru ajutor sanitar-veterinar, Comisia Europeană analizează fondurile de dezvoltare rurală pentru a vedea cum pot fi ajutați fermierii care și-au pierdut animalele din cauza pestei porcine africane.