Comisia Europeană a adoptat deja o sumedenie de măsuri în vederea simplificării politicii sale agricole, dar discuțiile se concentrează acum asupra viitoarei PAC, post-2020.

Încă nu se știe câți bani va aloca Uniunea Europeană pentru una dintre cele mai importante politici ale sale după 2020, dar este clar că vor urma schimbări. 

Consultarea publică condusă de Comisia Europeană a arătat nevoia de reducere a birocrației și faptul că fermierii doresc o Politică Agricolă Comună mai simplă și mai eficientă. În același timp, UE vrea o eficiență sporită în domeniul protecției mediului și o utilizare a banilor mai potrivită nevoilor fiecărui stat.

Dar cum poate fi evitată „renaționalizarea” PAC și cum pot fi asigurate investiții sigure din viitoarea politică?

Reducerea birocrației și eliminarea unor obstacole inutile ar putea părea o sarcină ușoară. Dar, având în vedere rolul multidimensional al fermierilor, reforma politicii agricole nu este deloc un proces simplu.

Ce a făcut până acum Comisia pentru simplificarea PAC?

Este imperios ca intenția Comisiei Europene de a lăsa mai multă libertate statelor membre pentru a-și ajusta politicile agricole să nu amenințe piața unică a Uniunii, apreciază fermierii europeni.

Simplificarea PAC trebuie să nu afecteze coeziunea pieței interne a UE

Dar agricultorii știu că o Politică Agricolă Comună revizuită, cu mai puțină birocrație și o perspectivă pe termen lung orientată către digitalizare, va atrage mai multe investiții și mai mulți tineri în sectorul agricol.

Fermierii spun că simplificarea PAC și digitalizarea vor atrage noi investiții în agricultură

Fermierii din UE nu ar trebui să se teamă că va urma o renaționalizare a Politicii Agricole Comune după 2020, susține comisarul european pentru agricultură într-un interviu acordat EurActiv, deși Comisia vrea ca statele membre să poată implementa propriile planuri naționale.

Phil Hogan: Politica agricolă post-2020 va asigura condiții echitabile în toată Uniunea Europeană

În aceste condiții, România vrea menținerea fondurilor acordate de UE pentru agricultură cel puțin la nivelurile actuale și după 2020, spune ministrul Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a vorbit, într-un interviu acordat EurActiv, despre progresele înregistrate de sectorul agricol datorită PAC.

În al cincilea an de la reforma PAC, experiența și rezultatele României vorbesc despre importanța continuării investițiilor și potențialul politicilor europene de a susține modernizarea în agricultură și dezvoltarea rurală.

Invitații EurActiv au dezbătut, în cadrul unei conferințe organizate la finalul lunii martie, efectul PAC și al fondurilor europene asupra dezvoltării mediului rural și a sectorului agricol din România.

Disclaimer