Nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută începând din 1 ianuarie 2019, potrivit unui nou regulament adoptat de banca centrală.

În cazul împrumuturilor pentru achiziționarea primei locuințe, rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale, potrivit Regulamentului pentru modificarea condițiilor de creditare aprobat miercuri de Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României.

Noile limite se vor aplica din 1 ianuarie 2019, a anunțat banca centrală.

Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligațiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar, iar regulamentul se aplică atât instituțiilor bancare, cât și instituțiilor financiare nebancare (IFN).

„Această reglementare privește îndeosebi creditele mici. Ele sunt și cele mai periculoase. Credite de nevoi personale, credite pentru un aragaz, pentru un televizor. Creditele mari, la locuințe, în general au avut rate de neperformanță mai mici. Ratele mari de neperformanță au fost la creditele joase”, a explicat Adrian Vasilescu, consultant de strategi la BNR, potrivit Agerpres.

Toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clienților persoane fizice, precum programul Prima Casă, se soluționează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019.

De asemenea, creditele acordate exclusiv în scopul rambursării datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrării în vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerințe privind gradul de îndatorare. Acest lucru nu este valabil, însă, pentru refinanțările ce presupun și acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e).

Potrivit BNR, unul dintre obiectivele urmărite la modificarea Regulamentului este simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice și consolidarea creșterii sustenabile a activității de creditare în condițiile în care, conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului și al ratelor aferente va putea fi stabilit ușor de orice solicitant. Un alt obiectiv este protejarea populației cu venituri medii și cu venituri sub valorile medii în sensul îmbunătățirii capacității de plată, pentru creditare sănătoasă.

„În general, cine are bani să-și ia o locuință are și un venit mai mare. Nu va fi o schimbare majoră în ceea ce privește creditarea imobiliară”, a mai spus Adrian Vasilescu.

Totodată, banca centrală arată că este vorba și despre facilități pentru creșterea sustenabilă a activității de creditare a populației în sensul în care vor exista reguli mai permisive pentru achiziționarea primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor, iar limita gradului de îndatorare nu se aplică pentru maxim 15% din portofoliul de credite noi destinate persoanelor fizice, la nivelul fiecărui creditor. De asemenea, va fi redusă birocrația bancară pentru acordarea unei credit.

Măsuri similare de ordin prudențial au fost adoptate deja în alte țări cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia, se precizează într-un comunicat al Băncii Naționale a României.