Uniunea Europeană va avea anul viitor un buget de circa 160 miliarde de euro.

Parlamentarii din Comisia de buget a legislativului european au suplimentat fondurile alocate pentru cercetare, proiecte de infrastructură și combaterea șomajului în rândul tinerilor.

În total, propunerea de buget prevede angajamente de 161,8 miliarde de euro pentru anul viitor, cu 2,3 miliarde de euro mai mult decât în propunerea inițială a Comisiei Europene. Plâțile sunt preconizate la 146,1 miliarde de euro (propunerea Comisiei era de 144,8 miliarde de euro).

„Prioritățile Parlamentului pentru bugetul UE pentru 2018 sunt: creșterea economică, locurile de muncă și siguranța cetățeanului”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan (PPE), negociator-șef al Parlamentului European pentru proiectul de buget.

„Proiectul de buget prezentat de Comisia Europeană, în valoare de 160 de miliarde de euro, este construit pe baza acestor priorități, însă Consiliul de Miniștri a propus tăieri bugetare de 1,7 miliarde de euro în domenii precum cercetarea, inovarea și infrastructura. Dacă aș fi fost de acord cu poziția Consiliului, am fi avut un buget care slăbește Uniunea Europeană. Prin pachetul de amendamente pe care l-am propus în urma negocierilor cu grupurile politice din Parlamentul European, am respins tăierile propuse de Consiliu și cerem creșterea alocărilor pentru investiții în locuri de muncă pentru tineri, cercetare, inovare și siguranță”, a declarat Mureșan.

Astfel, europarlamentarii au cerut alocarea a 600 de milioane de euro pentru programul «Inițiativa pentru Ocuparea Tinerilor» în 2018 și creșterea cu 50 de milioane de euro a alocărilor pentru tinerii fermieri. De asemenea, membrii Comisiei de buget a PE au cerut creșterea cu 143 de milioane de euro a alocărilor pentru programe de cercetare, inovare și protecția mediului.

„În privința siguranței la nivel european, este esențial să combatem criza refugiaților și să îmbunătățim securitatea internă. Prin urmare, cerem o creștere de circa 80 de milioane de euro a alocărilor pentru fondurile privind azilul, migrația, precum și pentru securitatea internă. Din acești bani, aproximativ 42 de milioane de euro sunt destinate agențiilor cu responsabilități în justiție și afaceri interne”, a spus Siegfried Mureșan.

Pentru asigurarea stabilității în vecinătatea Uniunii, deputații europeni au propus creșterea cu 299 de milioane de euro a alocărilor pentru acțiunea externă a Uniunii Europene, care include creșterea sprijinului pentru statele din Vecinătatea sudică și estică, printre care Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Pe de altă parte, fondurile de preaderare pentru Turcia au fost reduse, până când statul turc va face progrese în domeniul statului de drept, a drepturilor omului, democrației și libertății presei, arată un comunicat al PE.

Plenul Parlamentului va vota draftul de buget pentru 2018 pe 25 octombrie, după care va urma o perioadă de trei săptămâni de negocieri cu Consiliul pentru a armoniza pozițiile celor două instituții astfel încât Parlamentul să poată da un vot final pe buget până la finalul anului

.