Guvernul bulgar vrea să reia proiecte energetice realizate împreună cu Rusia pe care le-a abandonat în urmă cu câțiva ani.

Președintele bulgar Rumen Radev a încercat, încă din prima zi a vizitei sale la Moscova, să resusciteze planul unei conducte care să aducă gaze naturale din Rusia în Bulgaria, scrie EURACTIV.com.

Guvernul de la Sofia a anulat în 2014 proiectul „Bulgarian Stream”, care țintea transportul a 63 de milioane de metri cubi de gaze anual pe sub Marea Neagră.Radev a fost primit luni de premierul rus Dmitri Medvedev, înaintea unei convorbiri cu președintele Vladimir Putin programată pentru marți.

Rumen Radev, care a început luni o vizită de două zile în Rusia, este primul șef de stat bulgar care se întâlnește cu un omolog rus după zece ani.

Parteneriat strategic

Radev a vorbit despre Rusia ca despre un „partener strategic” în sectorul energetic, subliniind rolul Moscovei în furnizarea de gaze, petrol și combustibil nuclear, dar și implicarea rusă în modernizarea și mentenanța facilităților din Bulgaria.

„Securitatea resurselor energetice este extrem de importantă atât pentru Bulgaria, cât și pentru UE. Sper ca guvernele noastre să revadă posibilitatea furnizării directe de gaze din Rusia prin Marea Neagră”, a spus Radev.

În trecut, Comisia Europeană, dar și Statele Unite, au transmis Bulgariei că ar fi bine să își reducă dependența energetică față de Rusia.

Dar Bulgaria a reluat planurile de dezvoltare a centralei nucleare de la Belene, iar Radev a spus luni că executivul de la Sofia este deschis la participarea Rusiei la acest proiect.

În 2008, compania rusă Atomstroyexport și compania energetică de stat NEK au semnat un contract pentru designul, construcția și instalarea a două unități la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre, amintește Agerpres.

În 2012, Bulgaria a anulat proiectul Belene, în lipsa unor investitori străini, la care s-au adăugat presiunile de la Bruxelles și Washington pentru limita dependența energetică față de Rusia.

Totuși, săptămâna trecută, Guvernul a decis să ceară Parlamentului de la Sofia să ridice o interdicție referitoare la dezvoltarea centralei nucleare de la Belene, în condițiile în care se pregătește să atragă investitori străini pentru relansarea proiectului, care va necesita o investiție de cel puțin 10 miliarde de euro.

Bulgarian sau Turkish

Bulgaria speră că a doua conductă a rețelei Turkish Stream va ajunge în portul Varna de la Marea Neagră, în loc de Turcia.

După ce Bulgaria a anulat în 2014 proiectul South Stream, Rusia s-a orientat rapid către Turcia, promițând că o primă conductă va livra gaze în teritoriul european al Turciei. Încă nu a fost luată nicio decizie privind a doua ramură a proiectului, astfel că posibilitatea ca aceasta să ajungă în Bulgaria există încă.

Comisia Europeană s-a opus proiectului South Stream, ceea ce a dus la anularea acestuia în 2014, dar presiunile vizau mai degrabă textul acordului, care conținea - în opinia oficialilor de la Bruxelles - mențiuni anticoncurențiale, precum prevederea că lucrările la conductă pe teritoriul bulgar vor fi efectuate doar de companii din Bulgaria, Rusia și Grecia, amintește EURACTIV.com.

Rusia furnizează aproape 90% din petrol și întreaga cantitate de gaze necesară Bulgariei, precum și combustibilul folosit în cele două reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui.