Negocierea privind revizuirea PNRR s-a încheiat și a fost eliminat din noua variantă procentul de 9,4% din PIB privind cheltuiala cu pensiile.

Noul plan de redresare și rezilientă (PNRR) se află acum în analiza serviciilor Comisiei Europene, ministrul investițiilor și proiectelor europene, Adrian Câciu, estimând că va fi adoptat la începutul lunii decembrie în ECOFIN.

"Estimăm ca această dezbatere în cadrul Comisiei să se încheie undeva în jurul datei de 21-22 noiembrie și aprobarea în ECOFIN - pentru că Planurile Naționale de Redresare și Reziliență se aprobă de către Consiliul de miniștri de finanțe - să aibă loc la începutul lunii decembrie, dacă nu mă înșel, pe data de 8 sau 9 decembrie", a precizat Câciu, după ședința de guvern de joi.

El a precizat că în noul Plan Național de Redresare și Reziliență al României nu se va mai regăsi acel procent de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii.

Întrebat dacă va exista un mecanism nou în PNRR în locul eliminării procentului de 9,4% din PIB, ministrul a susținut că acest mecanism se va regăsi în noua lege a pensiilor.

" Legea pensiilor prevede o serie de mecanisme: indexare sau corelare cu creșterea veniturilor din contribuții. Dacă nu mă înșel, există acest articol, deci mecanismul de frânare, dacă vreți, cerut de Comisie și de PNNR-ul inițial, este prevăzut în legea pensiilor și a fost analizat de către Comisia Europeană atunci când draftul legii pensiilor a fost în evaluarea dânșilor", a explicat el.

Comisia Europeană a revizuit, în jos, estimările privind creșterea economiei românești în acest an, de la 3,2% cât anticipa în mai, la 2,2%.

Revizuirea a fost făcută din cauza inflației ridicate care limitează veniturile reale disponibile, a înăspririi condițiilor financiare și cererii externe, conform previziunilor economice de toamnă publicate miercuri de executivul comunitar,

Câciu susține că această prognoză nu a ținut cont de noua lege a pensiilor, deoarece aceasta nu a fost încă votată, dar, pe de altă parte, forma legii pensiilor aprobată de Parlament a fost discutată cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială.