Înaintea reuniunii Consiliului European din 13 și 14 decembrie, Günther Oettinger a vorbit de progresele înregistrate până acum în negocierile privind bugetul post-Brexit și i-a îndemnat pe liderii europeni să mențină dinamica acestui proces.

Comisia Europeană a prezentat pe 3 mai o propunere privind un buget post-Brexit ”modern, echilibrat și echitabil”, urmată de propuneri legislative pentru cele 37 de programe sectoriale care fac parte din viitorul buget pe termen lung. Pornind de la această bază, negocierile dintre statele membre au avansat ”într-un ritm rapid”, atât în timpul președinției bulgare, cât și al celei austriece a Consiliului.

Potrivit unui comunicat al CE, scopul comunicării de marți e de a facilita discuțiile dintre șefii de stat și de guvern din Uniune, care se vor întâlni la Consiliul European din 13-14 decembrie.

”Mulțumită activității excelente a președințiilor bulgare și austriece, s-au înregistrat deja progrese fără precedent în cadrul negocierii următorului buget pe termen lung al UE. În paralel, au avansat și lucrările din cadrul Parlamentului European. Haideți să menținem această dinamică și să avansăm și mai mult pe baza direcției politice pe care o va imprima acestui proces Consiliul European în cursul acestei luni”, a declarat comisarul european pentru Buget, Günther Oettinger.

Liderii ar trebui să ofere acum orientări politice cu privire la caracteristici esențiale ale viitorului buget pe termen lung: 

  • Europa are nevoie de un buget modern și echilibrat, axat primordial pe atingerea priorităților Uniunii, care să ofere răspunsuri concrete la provocările actuale și viitoare. Prin urmare, Comisia propune modernizarea bugetului prin majorarea finanțării în domenii-cheie precum inovarea, economia digitală, combaterea schimbărilor climatice și mediul, migrația și gestionarea frontierelor, precum și securitatea, apărarea și acțiunea externă. Totodată, politica de coeziune și Politica Agricolă Comună vor continua să joace un rol esențial pentru viitorul Europei. Propunerea de astăzi asigură un echilibru corespunzător între trei domenii importante de cheltuieli - politicile agricolă, maritimă și de coeziune - și alte programe vitale pentru viitorul Europei.
  • Următorul buget pe termen lung ar trebui să fie, de asemenea, mai simplu și mai transparent, astfel încât părțile interesate să poată valorifica la maximum posibilitățile oferite de acesta. Este un deziderat exprimat atât de Parlamentul European și de Consiliu, cât și de către beneficiarii, fie ei mari sau mici, ai programelor, iar Comisia i-a venit în întâmpinare propunând un buget simplificat în mod radical.
  • O altă caracteristică esențială a viitorului buget al Europei ar trebui să fie flexibilitatea. Pentru ca Europa să poată să intervină rapid, decisiv și eficient într-o lume într-o evoluție rapidă, avem nevoie de un buget care să fie și mai flexibil decât cel actual. Acesta este motivul pentru care flexibilitatea se află în centrul propunerilor Comisiei cu privire la următorul buget pe termen lung.
  • Bugetul pentru perioada de după 2020 ar trebui să fie un buget echitabil, care să permită obținerea de rezultate, nu numai pe partea de cheltuieli, ci și în ceea ce privește modul său de finanțare.
Valoarea bugetului prezentat de Comisie se ridică la aproximativ 1,11 % din venitul național brut al viitoarei Uniuni cu 27 de state membre.