Aproximativ 600.000 de contribuabili vor beneficia de anularea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorate, totalizând peste 1 miliard de lei, conform unui proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor.

„Pentru venitul realizat în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 și 31 decembrie 2017, a fost identificat un număr de aproximativ 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmează a se genera decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată la nivelul salariului de bază minim brut pe țară, deși aceștia au realizat venituri sub acest nivel. Valoarea totală a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de aceste persoane pentru perioada precizată este de circa 1.035 milioane lei”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Finanțelor Publice.

Miercuri, Ministerul Finanțelor a anunțat intenția de a modifica legislația fiscală în vederea corectării situației datoriilor legate de CASS, dar și a termenelor de plată a acestor contribuții. În plus, proiectul prevede și reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Potrivit documentului citat, valoarea totală a CASS stabilită prin deciziile emise și comunicate sau aflate în curs de comunicare în anul 2019 și care ar urma să fie încasată în cursul acestui an este de circa 1,972 miliarde de lei, din care urmează a forma obiectul amnistiei o valoarea a CASS de aproximativ 1,035 miliarde de lei.

„De subliniat că în bugetul pentru anul 2019, nu a fost inclusă nici valoarea totală a CASS stabilită prin deciziile emise și comunicate sau care urmează a fi comunicate în anul 2019 și nici valoarea CASS care urmează a forma obiectul amnistiei, context în care această măsură nu generează un impact bugetar negativ”, subliniază Ministerul Finanțelor.

Începând cu data de 1 ianuarie 2018 s-a trecut de la sistemul de stabilire a contribuției de asigurări sociale de sănătate de către organul fiscal competent prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul contribuției de asigurări sociale de sănătate se efectuează de către contribuabil - persoană fizică prin declarația unică), iar contribuția se datorează numai de către persoanele fizice care realizează venituri de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară. Persoanele care realizează venituri sub acest nivel, precum și persoanele care nu realizează venituri, pot opta pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, pentru dobândirea calității de asigurat, amintește Agerpres.