SUA nu poate excepta doar Marea Britanie de la plata taxelor pentru exporturile de oțel și aluminiu către piața americană, deoarece este încă parte din Uniunea Europeană, iar americanii vor respecta acest lucru, crede Cecilia Malmstrom.

„Sunt diverse zvonuri despre ce ar putea fi exclus și nu este clar care a fost mesajul președintelui (Trump)”, a spus vineri Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru comerț.

„Premisa noastră este că UE este un bloc și SUA va respecta acest lucru”, a spus ea în cadrul Brussels Forum, o conferință organizată de German Marhsall Fund la Bruxelles. „Orice alternativă ar chestiona întregul proiect european, ceea ce ar fi cam dramatic”, a adăugat Malmstrom.

Donald Trump, care a semnat joi seară un ordin ce introduce un tarif de 25% pentru importurile de oțel și 10% pentru importurile de aluminiu, a semnalat în trecut că vrea să strângă relațiile comerciale cu Marea Britanie post-Brexit. Dar Marea Britanie va părăsi blocul comunitar abia peste un an, la sfârșitul lui martie 2019.

Europenii exportă anual în Statele Unite oțel în valoare de aproximativ 5 miliarde de euro și aluminiu, de 1 miliard de euro.

„Desigur că am vorbit cu Londra și cu guvernul de acolo”, a mai spus Malmstrom. „Cred că este și în interesul lor să acționăm, dacă vom fi nevoiți, împreună, pentru că Marea Britanie are un sector siderurgic important”, a mai spus comisarul pentru comerț.

UE a anunțat că a pregătit măsuri de ripostă dacă nu va fi exceptată de la plata acestor taxe. În urmă cu câteva zile, Malmstrom spunea că juriștii Comisiei pregătesc și atacarea deciziei de impunere a taxelor la Organizația Mondială a Comerțului, dar și altfel de represalii, inclusiv impunerea unor taxe vamale pentru produse americane de export precum bourbonul, motocicletele sau merișoarele.