Acordul va elimina practic toate taxele vamale aplicabile mărfurilor comercializate între cele două părți și va include un angajament ferm, cu caracter juridic obligatoriu, privind dezvoltarea durabilă, inclusiv respectarea drepturilor omului.

Acordul comercial va elimina peste 99% din taxele vamale aplicabile mărfurilor care fac obiectul schimburilor comerciale între Uniunea Europeană și Vietnam, a explicat Comisia Europeană.

La intrarea în vigoare a acordului, Vietnamul va elimina 65% din taxele la import aplicate exporturilor UE. Restul taxelor vor fi eliminate treptat pe parcursul unei perioade de 10 ani, pentru a ține cont de faptul că Vietnamul este o țară în curs de dezvoltare.

Acordul conține, de asemenea, dispoziții specifice vizând să elimine barierele netarifare din sectorul autovehiculelor și va oferi protecție pentru 169 de produse alimentare și băuturi tradiționale europene în Vietnam, cunoscute sub numele de indicații geografice, precum vinul Rioja sau brânza Roquefort.

„Acordul comercial și acordul de investiții cu Vietnamul sunt exemplare pentru politica comercială a Europei. Aceste acorduri aduc avantaje și beneficii fără precedent pentru întreprinderile, lucrătorii și consumatorii din Europa și din Vietnam”, a spus Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

„Acordurile promovează o politică comercială bazată pe norme și pe valori, însoțită de angajamente solide și clare privind dezvoltarea durabilă și drepturile omului. Prin adoptarea lor cu câteva ore înainte de primirea participanților la reuniunea la nivel înalt ASEM-UE de la Bruxelles, Comisia își demonstrează angajamentul față de deschiderea schimburilor comerciale și relațiilor cu Asia”, a adăugat Juncker.

Acordul privind protejarea investițiilor include norme moderne privind protejarea investițiilor a căror respectare poate fi asigurată prin intermediul noului sistem jurisdicțional în materie de investiții și garantează menținerea dreptului guvernelor din ambele părți de a legifera în interesul cetățenilor lor. Acest acord va înlocui acordurile bilaterale de investiții actualmente în vigoare între 21 de state membre ale UE și Vietnam.

În paralel cu acordul încheiat recent cu Singapore, prezentul acord va face în continuare progrese în direcția stabilirii unor standarde și norme ridicate în regiunea ASEAN, contribuind la pregătirea terenului pentru un viitor acord interregional comercial și de investiții, menționează Comisia Europeană.

Vietnamul este cel de-al doilea partener comercial al UE ca mărime din Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), după Singapore, înregistrând un comerț cu mărfuri în valoare de 47,6 miliarde de euro pe an și cu servicii în valoare de 3,6 miliarde de euro. În timp ce stocul de investiții al UE în Vietnam rămâne modest, ridicându-se la 8,3 miliarde de euro în 2016, un număr tot mai mare de întreprinderi europene se stabilesc în Vietnam pentru a institui un centru care să deservească regiunea Mekong.

Printre principalele importuri ale UE din Vietnam se numără echipamentele de telecomunicații, îmbrăcămintea și produsele alimentare. UE exportă în principal în Vietnam mărfuri precum utilaje și echipamente de transport, produse chimice și produse agricole.

Comisia va prezenta Consiliului propunerile de semnare și de încheiere a ambelor acorduri, și, după ce Consiliul le va aproba, acordurile vor fi semnate și vor fi prezentate Parlamentului European spre aprobare. În urma aprobării de către Parlamentul European, acordul comercial poate fi încheiat de către Consiliu și poate intra în vigoare. Ulterior, acordul privind protejarea investițiilor, încheiat cu Vietnamul, va fi ratificat de statele membre în conformitate cu procedurile interne corespunzătoare ale acestora.