Șeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, s-a înțeles cu președintele american Donald Trump ca UE și SUA să negocieze un amplu acord comercial, dar puține lucruri s-au mișcat în acest sens de la întâlnirea celor doi lideri din iulie 2018.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni deciziile de autorizare a inițierii negocierilor și directivele de negociere aferente pentru două acorduri comerciale privind liberalizarea comerțului cu produse industriale și evaluarea conformității în relația cu Statele Unite ale Americii.

De asemenea, a decis publicarea deciziilor de autorizare a deschiderii negocierilor cu SUA, precum și a directivelor de negociere aferente.

Implementarea Declarației comune a președinților Jean-Claude Juncker și Donald Trump din 25 iulie 2018, este una dintre prioritățile în domeniul politicii comerciale ale Președinției României la Consiliul UE.

Cei doi lideri au pun bazele unei noi etape în relația comercială dintre UE și SUA, „promovând dezvoltarea schimburilor comerciale cu produse industriale, cooperarea în materie de reglementare a standardelor și cooperarea în procesul de modernizare a Organizației Mondiale a Comerțului”, se arată într-un comunicat de presă al Președinției Consiliului.

„Adoptarea directivelor de negociere oferă un semnal clar referitor la angajamentul Uniunii Europene privind construirea unei agende pozitive pe comerț în relatia cu SUA și pentru implementarea strictă a Declaratiei comune adoptate de președinții Juncker si Trump la 25 iulie 2018. Subliniez din nou că negocierile nu vizează sub nici o formă produsele agricole sau achizițiile publice. Un alt element important îl constituie luarea pe deplin în calcul în timpul negocierilor a impactului asupra mediului și în plan social”, a declarat ministrul pentru mediu de afaceri, comerț și antreprenoriat Ștefan-Radu Oprea.

UE și SUA sunt cele mai mari și mai integrate economii din lume, având o istorie comună și îndelungată în privința schimburilor comerciale, precum și un nivel similar de dezvoltare economică. SUA reprezintă principala destinație a exporturilor de produse industriale din UE și este al doilea cel mai mare exportator de produse industriale către UE.

Directivele de negociere privind eliminarea taxelor vamale la produsele industriale vizează eliminarea acestora pe bază de reciprocitate, luând în considerare și sensibilitățile existente la nivelul UE, cum ar fi produsele mari consumatoare de energie și produsele din pește, precum și impactul asupra mediului care decurge din diferențele existente la nivelul cadrului de reglementare dintre UE și SUA. Produsele industriale cuprind toate produsele în afara celor incluse în anexa I la Acordul OMC privind agricultura (produse agricole).

„De asemenea, aceste noi directive de negociere clarifică faptul că cele privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) convenite în iunie 2013 trebuie considerate caduce și nu mai sunt relevante”, se arată în comunicat.

În iulie anul trecut, pentru a dezamorsa un război comercial generat de impunerea de tarife vamale reciproce, Trump și Juncker au discutat despre negocieri ample care să ducă la eliminarea barierelor din calea comerțului liber, dar și creșterea comerțului cu servicii, produse chimice și farmaceutice, produse medicale.

În plus, UE își arăta disponibilitatea de a cumpăra gaz natural lichefiat din SUA pentru a-și diversifica sursele de energie, și de a colabora cu SUA pentru reformarea regulilor Organizației Mondiale a Comerțului, după care se ghidează tranzacțiile comerciale internaționale.