Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în primul trimestru din acest an cu 5% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Comparativ cu trimestrul anterior, creșterea economiei a fost de 1,3% în date ajustate sezonier, arată INS.

Ambele valori sunt cu mult peste estimările analiștilor, care vedeau o creștere de 4-4,5% față de primul trimestru din 2018 și un avans de 0,2%-0,7% față de trimestrul precedent.

Datele prezentate miercuri de INS sunt date semnal, care prezintă doar ritmul de creștere, nu și motivele care au dus la acest avans. Institutul de Statistică va oferi date mai amănunțite privind evoluția economiei în primul trimestru în 6 iunie.

Totuși, valorile sunt surprinzătoare, dat fiind că nu a rezultat din alți indicatori prezentați până acum de autorități, care arată o cvasi-stagnare în industrie - cel mai important sector al economiei românești, scăderea investițiilor străine, creșterea deficitelor externe din cauza majorării mai rapide a importurilor comparativ cu exporturile sau lipsa de investiții publice.

Doar datele referitoare la comerțul cu amănuntul au arătat o creștere susținută, ceea ce înseamnă că, în continuare, consumul privat este singurul motor al creșterii economice, care este trasă în jos de lipsa investițiilor.

Creșterea din primul trimestru este un semn bun pentru guvern, care estimează un avans al economiei de 5,5% pentru întregul an, în timp ce instituțiile internaționale sunt considerabil mai pesimiste.

În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană a revizuit în scădere la 3,3% estimările privind creșterea economiei românești în acest an, de la 3,8% anterior, în timp ce Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în scădere la 3,1%, de la 3,4%, estimările privind evoluția economiei românești în 2019.