Mugur Isărescu are aproape garantat încă un mandat de guvernator al BNR, post pe care îl ocupă încă din septembrie 1990, dar partidele parlamentare pregătesc unele schimbări în Consiliul de Administrație al băncii centrale.

Viorica Dăncilă, președintele PSD și șeful guvernului, a anunțat luni că social-democrații îl susțin pe Mugur Isărescu pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a României.

Isărescu este deja cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume, chiar și înainte de a primi un nou mandat de cinci ani.

„Este important și bineînțeles guvernatorul, dar și modul în care s-a lucrat de această dată, în funcție de ponderea în Parlament a fiecărui partid politic. (...) O să avem o abordare foarte corectă și acest lucru se reflectă în numărul de locuri pe care îl are fiecare grup în Parlamentul României. Da, susținerea este pentru Mugur Isărescu”, a spus Viorica Dăncilă, după o ședință a coaliției de guvernare.

„În același timp, PSD va avea postul de prim-viceguvernator și un post în executiv. Florin Georgescu și Leonardo Badea sunt propunerile PSD”, a adăugat premierul.

Leonard Badea este președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), astfel că va fi nevoie de o decizie a conducerii PSD și în privința numirilor de la această autoritate

În schimb, Partidul Național Liberal a luat decizia de a-și păstra în cadrul Consiliului de Administrație al BNR reprezentanții care și-au desfășurat activitatea și în mandatul trecut. „Pentru poziția de vice-guvernator l-am reconfirmat, i-am asigurat continuitatea în activitate pentru domnul Eugen Nicolaescu, iar pentru poziția de membru neexecutiv în cadrul Consiliului de Administrație, am decis să îl susținem pentru un nou mandat pe domnul Virgil Stoenescu, care a reprezentat Partidul Național Liberal în Consiliul de Administrație al BNR și în mandatul trecut”, a spus Ludovic Orban, președintele PNL.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că ALDE îl va susține pe Dan Radu Rușanu la funcția de viceguvernator al Băncii Naționale. „Candidaturile nu se depun de către partid, se depun individual. Și-a depus candidatura Dan Radu Rușanu, iar noi îl vom susține”, a spus șeful ALDE.

USR îl va propune pe actualul director de investiții al fondului de pensii private NN Pensii, Cristian Popa (32 de ani), în timp ce UDMR a anunțat vineri că-l susține pe Balint Csaba (33 de ani), analist macroeconomic la OTP Bank România, pentru a face parte din Consiliul de Administrație al BNR.

Potrivit statului BNR, conducerea băncii centrale este asigurată de un Consiliu de administrație, alcătuit din 9 membri numiți de Parlament, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului. Structura executivă permanentă a Băncii Naționale este formată din guvernator și trei viceguvernatori, dintre care unul este prim-viceguvernator, iar ceilalți cinci membri nu sunt salariați ai BNR.

În prezent, Consiliul de Administrație este format din Mugur Isărescu (guvernator), Florin Georgescu (prim-viceguvernator), viceguvernatorii Eugen Nicolăescu și Liviu Voinea (care va pleca ca reprezentant al României la FMI) și membrii neexecutivi Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Ágnes Nagy și Virgiliu Stoenescu.

Candidații înscriși pentru un post în Consiliul de Administrație vor fi audiați marți în comisiile de specialitate ale Parlamentului, urmând ca plenul să aprobe viitoarea conducere miercuri.