Președintele american este în continuare nemulțumit de sistemul de comerț internațional și a amenințat cu retragerea SUA din Organizația Mondială a Comerțului dacă aceasta nu se reconfigurează într-un interviu acordat Bloomberg.

Nu este prima dată când Trump critică OMC, despre care a spus că tratează Statele Unite „foarte rău”, iar președintele american a mai luat decizii care, în opinia principalilor parteneri de afaceri ai SUA, au fost împotriva reglementărilor OMC, cum ar fi introducerea tarifelor suplimentare la importurile de oțel (25%) și aluminiu (10%).

În interviul acordat Bloomberg, Trump a criticat și politica comercială a UE, spunând că „este aproape la fel de rea” ca cea a Chinei. Declarația vine la doar câteva săptămâni după ce Trump și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, au agreat ca UE și SUA să nu-și mai impună tarife suplimentare și să pornească negocierile pentru un tratat comercial al cărui scop final este „tarife zero, subvenții zero și eliminarea tuturor barierelor non-tarifare la comerțul cu bunuri industriale”.

Principalele declarații ale lui Donald Trump din interviul acordat Bloomberg: 

Avertismentul privind retragerea SUA din OMC - „Dacă nu se îmbunătățește, m-aș retrage din OMC”. Trump a spus și că acordul de înființare a organizației a fost „cel mai prost acord comercial realizat vreodată”.

Oferta UE de eliminare reciprocă a tarifelor vamale pentru mașini „nu este de ajuns” - Trump a respins astfel oferta făcută doar cu câteva ore înainte de comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, care anunțase că Uniunea Europeană ar putea renunța la taxele asupra importului de automobile, dacă Statele Unite iau o măsură similară. „Obiceiurile de consum (ale europenilor) sunt de a cumpăra mașinile produse de ei, nu de noi”, spune Trump.

„UE este aproape la fel de rea precum China, dar mai mică” - Nu doar că președintele american nu a acceptat propunerea comisarului pentru comerț, dar a comparat UE cu China, cu care SUA este angajată într-un război comercial. Legat de asta, Trump a spus:

SUA este mai puternică decât China în disputa comercială - China nu va ieși mai câștigată din războiul comercial cu Statele Unite, consideră Trump, care a adăugat că administrația americană reevaluează metodele de descoperire a statelor care își manipulează valutele. Trump s-a plâns în repetate rânduri că autoritățile chineze se folosesc de cursul valutar pentru a influența creșterea economică și comerțul extern.

Trump este „foarte dezamăgit” de Erdogan - Liderul de la Casa Albă a subliniat că a fost dezamăgit de refuzul președintelui turc Recep Erdogan de a-l elibera pe pastorul american reținut în Turcia, deși SUA a intervenit pentru eliberarea unui cetățean turc arestat în Israel.

Trump are răbdare cu Kim Jong Un - Președintele american spune că își permite să aibă răbdare în privința Coreei de Nord, care mai are încă mulți pași de făcut până la a-și îndeplini promisiunea de a renunța la armele nucleare. „Am mai multă răbdare decât orice alt om din lume. Oamenii nu înțeleg asta despre mine”, a susținut Trump.

Postul lui Sessions este asigurat până în noiembrie - În pofida nemulțumirilor exprimate de mai multe ori privind activitatea ministrului justiției Jeff Sessions, Trump a spus că nu-l va schimba până la alegerile pentru Congres din noiembrie, dar a refuzat să comenteze când a fost întrebat dacă Sessions va rămâne în funcție și după alegeri. Trump i-a reproșat lui Sessions că nu a blocat ancheta „ilegală” a lui Robert Mueller privind implicarea Rusiei în alegerea lui Trump ca președinte al SUA.

Trump nu regretă numirea noului șef al băncii centrale - Deși l-a criticat pe Jerome Powell, președintele Federal Reserve, pentru creșterea dobânzilor, Trump spune că nu regretă numirea. „Am pus acolo un om pe care îl plac și îl respect”.

Critici pentru Facebook, Google și Amazon - Trump a continuat să critice firmele din sectorul tehnologic, deși a punctat că nu poate comenta public asupra ideilor vehiculate privind scindarea acestora. „După cum știți, mulți consideră că este o situație neconcurențială la cele trei. Dar nu voi comenta asupra acestui lucru”.