Produsul intern brut a crescut cu 4,1% în 2018 comparativ cu anul anterior, arată o primă estimare a Institutului Național de Statistică.

Creșterea economică este mai mică decât cea prognozată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), de 4,5%, estimare pe baza căreia a fost calculată ultima rectificare bugetară de anul trecut. În noiembrie, CNSP a redus de la 5,5% la 4,5% estimarea privind creșterea produsului intern brut în 2018.

În trimestrul al patrulea, PIB a crescut cu 4,1% pe seria brută (cu 4% pe seria ajustată sezonier) față de același trimestru din 2017. 

În termeni reali, produsul intern brut din ultimul trimestru al anului trecut a fost cu 0,7% mai mare decât în trimestrul al treilea, mai arată datele INS.

INS va oferi explicații privind evoluția PIB la începutul lunii martie, dar încetinirea activității economice - de la o creștere economică de 7% în 2017 - a fost cauzată și de temperarea creșterii din zona euro (principalul partener economic al României), dar și de tensiunile interne, apreciază analiștii Băncii Transilvania.

„De asemenea, climatul investițional s-a deteriorat în 2018, ca urmare a semnalelor de final de ciclu post-criză în plan extern, dar și a riscurilor din sfera internă (deteriorarea echilibrului macroeconomic, distorsiunile determinate de intervenția mai agresivă a statului în economie)”, se arată într-un comentariu al echipei de cercetare de la Banca Transilvania.