Negocierile pentru Brexit au arătat foarte clar că UE nu va negocia libertate de circulație a persoanelor cu nimeni, consideră europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan.

„Propunerea făcută de ministrul Teodorovici, de a limita dreptul românilor de a lucra în Uniunea Europeană, este ILEGALĂ. Libertatea de circulație a persoanelor este garantată de Tratatul Uniunii Europene. Negocierile pentru Brexit au arătat foarte clar că UE nu va negocia această libertate cu nimeni. Niciodată. Europa înseamnă libertate”, a scris pe Facebook Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al Partidului Popular European (PPE).

Ministrul finanțelor Eugen Tedorovici a declarat marți că a discutat cu omologi europeni despre posibilitatea de a limita dreptul al muncă în străinătate. „Permisul de muncă să fie același ca și timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Așa, dacă ajunge în Germania și tot primește drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croația, România de unde a plecat. Maxim 5 ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă”, a susținut ministrul, potrivit Hotnews.

Imediat, diverși politicieni au taxat declarația arătând că limitările dreptului la muncă ar contraveni regulilor europene.

„Teodorovici e atât de deștept încât nu știe că limitarea dreptului de muncă încalcă Tratatele. PSD e anti-european”, a comentat sec europarlamentarul Cristian Preda.

Interesant este că, doar câteva ore mai târziu, și ministrul sănătăți, Sorina Pintea, a venit cu o propunere similară, pe care a spus că a și discutat-o cu Teodorovici. „Ne gândim la un contract, la un act adițional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiți din bugetul de stat, din bugetul Ministerului Sănătății. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în țară. În urma aplicării legii salarizării, salariile rezidenților au crescut considerabil”, a spus Sorina Pintea.

Însă chiar și colegii de coaliție ai PSD par surpinși de enormitatea ideii. „Nicidecum nu suntem de acord cu o astfel de propunere, pentru că dreptul de a munci în interiorul UE este un bun câștigat, un drept câștigat de toți românii de care foarte mulți au înțeles să beneficieze, iar problema deficitului de forță de muncă în România, o problemă reală, nu se rezolvă prin limitarea unui drept câștigat prin obțibnerea calității de membru al UE”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, șeful ALDE.

El a recunoscut că este nevoie de soluții pentru lipsa de forță de muncă. „Nu suntem singura țară care s-a confruntat cu o penurie de forță de muncă. Mai sunt și alte țări. Putem să învățăm din exemplu altora. O astfel de măsură nu am auzit să fie luată sau să fi fost luată de o altă țară europeană”, a adăugat Tăriceanu.

Siegfried Mureșan vine și cu o propunere, plecând de la intenția Volkswagen de a construi de la zero o fabrică ultramodernă în Europa de Est. „Dacă aș fi ministrul Finanțelor Publice, grija mea ar fi să vin rapid cu un pachet de facilități fiscale în limita legii care să atragă cel mai mare producător auto din Europa în România, să creeze mii de locuri de muncă și să producă autoturisme moderne la noi în țară. Așa aduci înapoi românii plecați la muncă în străinătate, prin atragerea de investitori, nu interzicându-le dreptul de a lucra în Europa”, susține eurodeputatul PNL.