Ministerul de Finanțe încearcă să convingă că propune o rectificare pozitivă, dar taie bani de la unele ministere și crește mai multe taxe și impozite.

Ministerul de Finanțe a publicat, în sfârșit, proiectul de rectificare ce ar trebui adoptat în această săptămână de Guvern.

Oficialii ministerului încearcă să promoveze ideea că este o rectificare pozitivă, pentru că veniturile bugetare vor fi mai mari decât cele adoptate inițial. Dar cheltuielile cresc chiar mai mult, deși se păstrează deficitul ca procent din produsul intern brut, printr-un artificiu contabil - crește și estimarea valorii PIB.

Totuși, nu toate schimbările sunt pozitive. Mai întâi, mai multe ministere vor primi mai puțini bani decât le-au fost alocați la începutul anului. Cele mai mari tăieri sunt la Educație (minus 1,03 miliarde de lei, pentru că în primul semestru ministerul nu a cheltuit nici jumătate din fondurile alocate, astfel s-au propus reduceri ale cheltuielilor bugetare), Ministerul Fondurilor Europene (minus 681,9 milioane de lei, din nou pentru că execuția din primul semestru arată o utilizare a doar 18% din bugetul aprobat), Ministerul Cercetării și Inovării (minus 369,1 milioane lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (minus 310,4 milioane lei), dar și alte zone precum transporturile, economia, IMM-urile vor avea bugete mai mici.

Reprezentanții Ministerului de Finanțe au precizat totuși că sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiții aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituțiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocați.

Mai mult, plusul de venituri la buget nu vine doar din o colectare mai bună a taxelor, cum ar fi de dorit, ci din creșterea de impozite și impunerea de noi contribuții. Astfel, accizele la țigări vor fi modificate în afara calendarului obișnuit, statul vrea să taxeze băuturile cu un conținut ridicat de zaharuri, în timp ce unele tichete cadou vor fi incluse în baza de calcul a contribuțiilor sociale.

Ministerul Finanțelor estimează că va încasa numai din „introducerea băuturilor răcoritoare cu un conținut ridicat de zaharuri în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate” 320 milioane de lei în ultimele patru luni din acest an.

Din creșterea accizelor la țigarete, Finanțele speră să obțină 159,4 milioane de lei în acest an și aproape 700 de milioane de lei pe parcursul întregului an 2020.

De cealaltă parte, pentru reducerea cheltuielilor bugetare, Guvernul vrea să reducă numărul de secretari de stat, subsecretari de stat, precum și numărul de posturi din cabinetele demnitarilor (ceea ce va duce la economii de 7,1 milioane de lei în anul 2019 și 21,3 milioane de lei la nivelul unui an bugetar), și să blocheze ocuparea posturilor vacante (economii de 76,7 milioane de lei într-un an).

Ministerul de Finanțe a menționat că Produsul Intern Brut s-a majorat la 1.031 miliarde de lei, față de 1.022,5 miliarde de lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an și că proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor și a salariilor.