Statele europene îl consideră pe Jair Bolsonaro, președintele Braziliei, responsabil de incendiile din jungla amazoniană.

Președintele francez Emmanuel Macron consideră că Jair Bolsonaro a „mințit” în ce privește angajamentele asumate în favoarea mediului, și a anunțat vineri că, în aceste condiții, Parisul se opune tratatului de liber schimb UE-Mercosur, a indicat Palatul Elysée, potrivit Agerpres.

„Ținând cont de atitudinea Braziliei din ultimele săptămâni, președintele Republicii nu poate decât să constate că președintele Bolsonaro l-a mințit la summitul (G20) de la Osaka”, afirmă Palatul Elysée, apreciind că „președintele Bolsonaro a decis să nu-și respecte angajamentele climatice și să nu se angajeze în materie de biodiversitate”.

Reacția administrației prezidențiale franceze vine după ce și Irlanda a amenințat că se va opune tratatului cu blocul Mercosur, care a necesitat două decenii de negocieri.

Acordul dintre UE și cele patru state membre ale blocului comercial sud-american (Brazilia, Argentina, Paraguay și Uruguay, a cincea, Venezuela, fiind suspendată din 2016) mai are nevoie de câteva detalii până la finalizare, dar europenii se întorc acum împotriva înțelegerii.

Premierul irlandez Leo Varadkar a spus că țara sa „în niciun caz” nu va vota în favoarea acordului de liber schimb dacă Brazilia nu-și respectă angajamentele în materie de protecție a mediului, scrie EURACTIV.com.

„În aceste condiții, Franța se opune acordului Mercosur în situația actuală”, a anunțat și președinția de la Elysée.

Bolsonaro este acuzat că îi încurajează pe locuitori să dea foc pădurilor și că nici nu alocă suficiente fonduri pentru combaterea incendiilor. În replică, președintele Braziliei a dat vina pe organizațiile de mediu că ar fi pus intenționat focul pentru a-l discredita.

Fermierii sud-americani pun regulat focuri pentru elibera spațiu pentru pășunat, în special pentru crescătorii de vite. Dacă tratatul comercial dintre UE și Mercosur va intra în vigoare, producătorii de carne de vită vor beneficia de o cotă anuală de export cu o taxă vamală redusă.

Dar acum incendiile de pădure care se propagă cu repeziciune în Amazonia sunt pe cale să devină un subiect diplomatic major.

Macron s-a alarmat joi, într-o postare pe Twitter, în legătură cu incendiile care devastează cea mai mare pădure tropicală a planetei, vorbind despre o „criză internațională” și adresându-le un apel liderilor statelor din G7, care se vor reuni în summit începând de sâmbătă la Biarritz, să discute despre „această urgență”.

În replică, Bolsonaro l-a acuzat pe Macron că vrea să „instrumentalizeze” subiectul „pentru câștiguri politice personale”, dar și alți lideri, precum cancelarul german Angela Merkel și premierul canadian Justin Trudeau, consideră și ei imperativă discutarea acestui subiect la reuniunea de la Biarritz. Brazilia însă nu face parte din grupul celor mai industrializate șapte state.

Totuși, doar Franța și Irlanda nu vor putea să blocheze singure tratatul, ci vor avea nevoie să mai convingă și alte state. Însă, procesul de adoptare va fi unul îndelungat, cu multe detalii ce urmează să fie stabilite, astfel că estimările arată că abia peste doi ani Consiliul European va vota asupra acordului.