Guvernul taie din nou banii de investiții și reușește performanța rară în istoria guvernelor post-decembriste de a reduce bugetul pentru educație, dar premierul încearcă să ne convingă că a doua rectificare din acest an este una „pozitivă”.

UPDATE: Guvernul a aprobat vineri a doua rectificare bugetară din acest an, a declarat ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici.

El a menționat că la această rectificare sunt 9,5 miliarde lei în plus la venituri față de bugetul inițial și 10,7 miliarde lei în plus la cheltuieli față de prevederile inițiale.

„Cheltuielile de investiții vor fi mari cu 40% față de realizările din 2017(...) De asemenea, România va menține ponderea datoriei guvernamentale în PIB la 35%, a patra cea mai mică din Uniunea Europeană”, a adăugat Teodorovici.

Conform datelor prezentate de ministru, veniturile bugetului de stat pe 2018 se majorează pe sold cu suma de 831,4 miliarde lei, principalele influențe reflectându-se pe următoarele categorii de venituri: impozit pe profit de peste 400 milioane lei, venituri nefiscale plus 2,3 miliarde lei și alte sume primite de la Uniunea europeană - plus 2,6 miliarde lei. La accize va fi o scădere cu 1,2 miliarde lei și la TVA cu 1,9 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului de stat se majorează, în urma rectificării, cu suma de 1,7 miliarde lei, din care cheltuieli de personal cu cu 58,4 milioane lei, cheltuieli cu bunuri și servicii cu 224,2 milioane lei, cheltuieli cu dobânzi cu aproximativ 994 milioane lei, subvenții cu 98,3 milioane lei, cheltuielile cu asistența cu 661 milioane lei. O diminuare se va înregistra la proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, cu 1,5 miliarde lei.

++++++++++++++++++++++++++++++++++

„Este o rectificare pozitivă care are ca principal obiectiv încadrarea în ținta de deficit bugetar de 2,97 la sută din PIB și asigurarea fondurilor necesare pentru aplicarea politicilor și programelor bugetare și pentru buna funcționare a instituțiilor publice”, a declarat vineri Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de Guvern, în care ar urma să fie aprobat a doua rectificare a bugetului din acest an.

Proiectul prevede alocarea unor sume mai mari pentru pensii și indemnizații, salarii în sectorul public, dar și pentru dobânzile mai mari plătite de stat, în timp ce Fondul de rezervă va fi alimentat cu 700 milioane de lei. În schimb, deși premierul susține că rectificarea este pozitivă, mai multe ministere vor avea bugete mai reduse.

Cea mai mare reducere este la Ministerul Transporturilor (1,16 miliarde de lei), dar sume importante au fost tăiate și de la Ministerul Cercetării și Inovării (228,9 milioane de lei), Ministerul Educației Naționale (198 de milioane de lei), Ministerul Culturii și Identității Naționale (176,8 milioane de lei), Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (166 milioane de lei), Ministerul Fondurilor Europene (164,9 milioane de lei) etc.

Guvernul susține că diminuările sunt operate „având în vedere gradul de execuție a cheltuielilor, în principal, la proiectele finanțate din fonduri europene”. Astfel, putem bănui că nici în acest an nu vom atinge obiectivele privind absorbția fondurilor europene, în pofida multiplelor declarații încurajatoare ale guvernanților.

Dar lipsa investițiilor periclitează infrastructura. Spre exemplu, sindicatele din transportul feroviar avertizează că rectificarea bugetară compromite lucrările de reparații din CFR și pune sub semnul întrebării plata salariilor angajaților, iar decizia reducerii bugetului Ministerului Transporturilor creează premisele unui ”cutremur în întreg ecosistemul feroviar românesc”. Anunțata rectificare aruncă, din nou, calea ferată „la periferia economiei românești”, spun sindicaliștii.

Senatorul PNL Florin Cîțu spune că este prima oară când un guvern social-democrat taie fonduri de la educație. „2018 este primul an din istoria post decembristă când PSD taie bani de la educație. Cum este domnule Dragnea cu programul de guvernare, nu era educația pe primul loc?”, a scris senatorul liberal pe Facebook, într-un mesaj în care acuză că veniturile bugetare sunt cu mult mai mici decât planurile. „După 9 luni de zile veniturile la buget erau mai mici cu 12 miliarde lei. Acum, rectificarea arată că veniturile la sfârșitul anului arată o gaură care se dublează în doar două luni de zile”, susține Cîțu.

Ministerul Finanțelor, în schimb, susține că „rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei valori nominale a produsului intern brut de 949,6 miliarde de lei, față de 907,9 miliarde de lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului inițial pe acest an și față de 945 miliarde de lei cât s-a estimat la elaborarea primei rectificări bugetare”.

Ca urmare, proiectul de rectificare bugetară are în vedere majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 228,9 milioane de lei, iar cheltuielile se majorează, per sold, cu suma de 365,6 milioane de lei.