Prețurile de consum au crescut mai rapid în iulie, în special pe fondul scumpirii alimentelor, arată datele Institutului Național de Statistică.

Rata anuală a inflației, care măsoară creșterea prețurilor în precedentele 12 luni, a fost de 4,12% în luna iulie, în urcare de la 3,84% în iunie.

Produsele alimentare s-au scumpit cu aproape 5,2% în anul scurs până în luna iulie 2019, în timp ce prețurile mărfurilor nealimentare și a serviciilor au crescut cu 3,4% și, respectiv, 4,1%.

Totuși, față de luna iunie 2019, prețurile au scăzut ușor în iulie. Alimentele au fost mai ieftine cu aproape 0,7% față de luna anterioară, produsele nealimentare au avut prețurile aproape neschimbate, în timp ce serviciile s-au scumpit ușor, cu doar 0,1%, potrivit INS.

În primele șapte luni ale acestui an, cartofii și citricele sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult, cu creșteri de prețuri de peste 20%, în timp ce produsele din tutun și combustibilii au fost mărfurile nealimentare cu cele mai importante majorări de preț. În rândul serviciilor, cele mai mari creșteri de preț s-au consemnat la servicii poștale, de telefonie, dar și la utilități.