Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că este prematur ca România să își asume o dată precisă a aderării la zona euro.

„Pe de-o parte, 2024 veste suficient de departe ca să putem fi pregătiți până atunci, dar, dacă ne uităm la situația de acum, cu lipsa de reforme structurale de acasă, ar fi hazardat să spun acuma că suntem pregătiți. Că vom fi pregătiți? Cu certitudine! Până la urmă, cu toții ne dorim să devenim membri ai zonei euro și, la momentul potrivit, vom fi pregătiți,” a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles, înainte de startul discuțiilor din Consiliul European.

Liderii de stat din țările membre UE se întâlnesc joi și vineri în ultimul Consiliu din acest an, iar pe agenda de vineri este și un summit al zonei euro în format extins, care va analiza reforma uniunii economice și monetare.

„Câteva chestiuni destul de complexe vor fi discutate și acolo. În afară de temele care țin strict de zona euro, este o temă care probabil va fi dezbătută mai pe larg și anume acel buget destinat zonei euro, dar care să facă parte din bugetul mare al Uniunii și aici cred că o să fie o dezbatere un pic mai amplă”, a precizat Iohannis.

În ceea ce privește termenul avansat pentru aderarea României la zona euro, Iohannis a spus că 2024 nu poate fi bătut în cuie.

„Și-acum câțiva ani a fost o declarație că intrăm în zona euro în 2019, apoi în 2021. În general, este bine să se facă astfel de declarații de intenție, că vrem, dar a stabili acum termene fixe, mi se pare încă devreme”, a precizat șeful statului.

În urmă cu o săptămână, premierul Viorica Dăncilă a declarat că va depune diligențele necesare pentru ca România să acceadă în zona euro în anul 2024. „România și-a luat angajamentul de a adera la zona euro odată cu îndeplinirea condițiilor, iar, recent, am setat un orizont temporal clar pentru acest obiectiv, anul 2024. La rândul meu, îmi asum că voi depune diligențele necesare pentru a conduce țara mea în această direcție”, a spus Dăncilă, în cadrul unei dezbateri despre viitorul Uniunii Europene.