Banca Națională a României estimează o rată inflației de peste 4% în acest an, în contextul în care creșterea salariilor împinge prețurile în sus.

Banca Națională a României (BNR) a păstrat la 4,2% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și estimează o inflație de 3,4 pentru finalul anului viitor, a anunțat joi guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

„Avem această problemă de fond, anume că inflația de bază a accelerat. Deocamdată prețurile sunt împinse în sus de o cerere în exces. Și avem și din cauza costurilor salariale tot o presiune în sus”, a declarat Isărescu, care a prezentat joi Raportul trimestrial al BNR asupra inflației.

Însă cererea în creștere are și efecte benefice. „Activitatea economică s-a intensificat în mod oarecum surprinzător. Din punctul de vedere al echilibrelor macro, consumul final total este componenta care trage în sus activitatea economică”, a precizat șeful băncii centrale.

El a adăugat că, în continuare, consumul populației crește pe toate segmentele și pe fondul creșterilor salariale care au loc nu doar în sectorul bugetar, ci și în cel privat.

Isărescu a remarcat că sunt „condiții tensionate” pe piața muncii. „Avem o rată a șomajului în scădere, rata locurilor de muncă vacante în stagnare. Și mai avem și o problemă structurală: necorelări între cererea de pe piața muncii și calificări”, a spus guvernatorul.

Însă șeful BNR spune că nu sunt motive de îngrijorare în privința inflației, chiar dacă aceasta este peste ținta băncii centrale.

„Inflația va fi ținută sub control pe termen mediu, chiar dacă urmează doi ani electorali”, a spus Isărescu.