Guvernatorul BNR a criticat luni, în conferința de presă privind raportul trimestrial asupra inflației, atitudinea și declarațiile lui Darius Vâlcov, consilierul condamnat în primă instanță al premierului Viorica Dăncilă.

”Domnul consilier Vâlcov nu poate vorbi în numele BNR. Nici nu știu în numele cui vorbește. Eu am semnat în cursul acestei dimineți proiectul declarației pentru drumul de parcurs de România spre zona euro. Acolo nu este niciun damf de Vâlcov”, a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, potrivit Mediafax.

”Premierul susține ale idei față de consilierul Vâlcov. Garantez după cum vorbește, nu a citit niciun raport al BNR. Unii poate au citit vreun titlul, el nu a citit nimic. Totuși, tot comentează politica monetară”, a adăugat guvernatorul BNR. 

Isărescu: Aderarea României la zona euro n-are nimic de-a face cu declarațiile lui Vâlcov
Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a făcut, luni, mai multe declarații în ceea ce privește afirmațiile făcute de Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă.

Isărescu l-a atacat pe Darius Vâlcov și pe tema investițiilor.

"Avem un declin prelungit al investițiilor. Am văzut și eu de la personajul care a împânzit televiziunile luna aceasta (referire la Darius Vâlcov – n.r.), a arătat hărți cu toată țara plină de autostrăzi. Nu s-au făcut investițiile, ca și cum țara asta e neputincioasă, nu poate să facă nici măcar un km de autostradă. Deci suntem cu investițiile cam jos”.

"Există o dorință a consilierului economic al premierului să aibă grijă de bunăstarea românilor și cere asta Parlamentului, Guvernului. Și pentru asta ne cere să reducem dobânzile. Ia uite cine solicită asta, și chiar imperativ! Păi să vina cu o OUG și să spunem să trăiască românii mai bine, să trăiască ca în Germania. Dacă nu le punem o taxă", a mai spus Isărescu.

El a criticat și declarațiile lui Vâlcov referitoare la ROBOR:

"Avem de discutat câteva lucruri introduse în mod repetat de consilierul pe probleme economice al premierului. Ne creează probleme de credibilitate. Are acest obicei de a lua 2-3 cifre dintr-o parte și de a le pune în altă parte...Dânsul se întreabă de ce avem o rată a dobânzii de pilitică monetară mai mare ca în Cehia sau Polonia. Și se minunează! Dar chiar se minunează! Păi uitați-vă la soldul contului curent al Ungariei sau Poloniei. Sau la deficitele lor bugetare. Păi nu poți să iei doar cifrele care îți plac și să nu le vezi pe celelalte...Domnul consilier nu știe nici tratatul unional. Noi nu avem voie să primim sfaturi...Singura preocupare a domnului consilier este să atace creditul și ROBORUL...A mai declarat și la Bloomberg că Roborul trebuie ”setat”. Păi nu știu ce setări vrea să-i facem, că el e un algoritm, e calculat de o agenție internațională! Acum o să spună că îl lăsăm și pe mâna străinilor! Repet, e vorba de consilierul economic al primului ministru". (Detalii, pe HotNews.ro)