Ponderea europenilor care gândesc că lucrurile merg în direcția greșită în UE a scăzut de la 54% la 50% față de anul trecut, în timp ce în ceea ce privește situația din statele membre ale respondenților, procentul a scăzut de la 58% la 51%.

Potrivit unui Eurobarometru special comandat de Parlamentul European, 22% dintre europeni consideră că țara lor se reorientează după criză; o îmbunătățire ușoară cu două puncte procentuale față de anul trecut. Totuși, 30% dintre respondenți se așteaptă la o durată mare a crizei (cu două puncte procentuale mai puțin decât anul trecut).

În Grecia, unde rata șomajului depășește 23%, oamenii sunt cei mai pesimiști în UE: 71% dintre respondenți consideră că va fi o criză de lungă durată. În Olanda, Danemarca și Malta, unde rata șomajului este de aproximativ 5%, oamenii sunt cei mai optimiști; în aceste țări, ponderea persoanelor care se așteaptă ca criza să se mențină este sub 10%.

În acest context, 78% dintre respondenți doresc ca UE să facă mai mult pentru a combate șomajul, arată un comunicat al Parlamentului European.