Economista bulgară, actualmente numărul doi în Banca Mondială, a fost aleasă de statele membre după multe ore de discuții aprinse.

Georgieva, în vârstă de 65 de ani, este un politician de centru-dreapta, fiind una dintre propunerile Partidului Popular European pentru funcțiile de top din UE. A fost comisar european timp de aproape șapte ani, după care a ajuns director executiv al Băncii Mondiale, instituția soră a Fondului Monetar Internațional.

Conform cutumelor, SUA numește președintele Băncii Mondiale, în timp ce șefia FMI revine europenilor. Postul de președinte ale FMI a devenit vacant după ce Christine Lagarde a fost propusă de Consiliul European pentru șefia Băncii Centrale Europene.

Procesul de alegere a unui candidat al Europei a fost unul aprig disputat, care a avut nevoie de multe ore de negocieri și mai multe runde de vot. Totuși, după a doua rundă de vot, contracandidatul olandez Jeroen Dijsselbloem a felicitat-o ​​pe Georgieva printr-un mesaj postat pe Twitter.

„Doamna Georgieva a obținut sprijinul a 56% din țări, reprezentând 57% din populația UE, în timp ce Dijsselbloem a primit susținerea a 44% din statele membre, reprezentând 43% din populație", informează AFP citând o sursă de la Bruxelles, care a mai precizat că miniștrii de finanțe europeni aveau programată o conferință telefonică în seara de vineri pentru a analiza votul.

Dar candidatura UE ar putea fi slăbită de necesitatea schimbării regulii FMI care impune ca directorii generali să aibă mai puțin de 65 de ani în momentul numirii.