Moneda națională și-a accelerat miercuri deprecierea față de euro, dar banca centrală a reușit să limiteze pierderile pentru leu.

BNR a listat cursul oficial la 4,7569 lei/euro, o depreciere cu 4 bani (peste 0,9%) față de cursul calulat marți.

Analiștii vorbesc de atacuri speculative asupra leului, în condițiile în care investitorii știu că BNR nu poate ține concomitent și leul puternic și dobânzile jos.

De la începutul anului, leul a intrat pe un trend descendent, atât pe fondul temerilor macroeconomice, cât și după introducerea „taxei pe lăcomie”, care penalizează băncile dacă dobânzile interbancare depășesc nivelul de 2%.

Deprecierea leului favorizează scăderea dobânzilor, deoarece investitorii cumpără euro și crește oferta de monedă națională. În plus, un leu mai slab avantajează exportatorii, dar scumpește importurile, în special cele de produse energetice, ceea ce se va vedea curând în inflație.

Pe de altă parte, dacă BNR vinde euro pentru a calma deprecierea, piața este golită de lei și vor crește dobânzile în tranzacțiile interbancare, ceea ce va duce la taxe mărite pentru bănci, care a ar afecta apoi sistemul bancar.