Britanicii au spus de mai multe ori că nu doresc continuarea situației de provizorat.

Negociatorul-șef pentru Brexit al Uniunii Europene, Michel Barnier, a propus prelungirea cu un an a perioadei de tranziție care va urma ieșirii Regatului Unit din blocul comunitar, în vederea deblocării negocierilor cu Londra, aflate în impas, au indicat miercuri doi diplomați europeni, citați de AFP.

Posibilitatea extinderii cu un an a perioadei de tranziție post-Brexit în vederea negocierii viitoarei relații între Londra și UE vizează mai ales soluționarea problemei frontierei între Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, principalul punct de divergență al discuțiilor, relatează Agerpres.

Britanicii și reprezentanții UE au convenit ca, după ieșirea din UE în martie 2019, Marea Britanie să rămână totuși în piața comună și uniunea vamală până la finalul anului 2020, care este și ultimul an al cadrului financiar multianual curent.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord urmează să părăsească Uniunea Europeană la 29 martie 2019. Dar europenii vor să evite o „frontieră dură” între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, care rămâne în UE, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală și în piața unică europeană.

Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a țării.

Liderii statelor UE speră ca la Consiliul European ce începe miercuri să se agreeze o soluție acceptabilă și pentru guvernul de la Londra.