Guvernul va aproba vineri un act normativ care modifică Ordonanța de Urgență 114/2018, care a introdus taxa pe lăcomie, dar și alte norme care vizează sectorul bancar.

„În consens cu părțile implicate și pe baza principiilor agreate cu Banca Națională a României și cu Asociația Română a Băncilor, astăzi modificăm trei acte normative (este vorba despre OUG 114/2018, OUG 50/2010 și OUG 52/2016)”, a spus premierul Viorica Dăncilă vineri, în debutul ședinței de Guvern.

Ea a explicat că, prin aceste modificări, în formula de calcul a dobânzilor variabile din contractele de credit în lei, indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare, care se publică pe site-ul BNR.

„Din 2 mai 2019, noul indice de referință se aplică doar creditelor noi contractate de populație. În consecință, noul indice se va aplica și noilor credite de refinanțare a creditelor aflate în derulare”, a mai spus Dăncilă.

Premierul a insistat că obiectivul Guvernul este „să scadă costul creditelor românilor, să crească numărul companiilor românești care vor primi de la bănci credite avantajoase pentru dezvoltare și să încurajeze economisirea prin determinarea acordării unor dobânzi mai mari”. Dar, presupunând că efectul noilor norme chiar ar fi scăderea ratelor, toți debitorii ar trebui să ia noi credite după intrarea în vigoare a noii Ordonanțe pentru a se bucura de costurile mai mici.

Guvernul va modifica, de asemenea, și „taxa pe lăcomie”. Astfel, mecanismul de calculare a taxei pe activele băncilor va fi modificată prin restrângerea bazei de impozitare a activelor financiare, stabilirea unor cote diferențiate de impozitare, în funcție de cota de piață a fiecărei bănci, precum și posibilitatea de diminuare până la zero a taxei, în funcție de numărul creditelor acordate sectorului neguvernamental (societăților nefinanciare și gospodăriilor populației) și ajustarea dobânzilor la depozite și la credite. Potrivit premierului, taxa pe active financiare nete se determină semestrial de către fiecare instituție bancară, cu regularizare anuală, prin aplicarea cotelor de impozitare asupra bazei impozabile.

La sfârșitul anului trecut, Guvernul a adoptat - fără a organiza consultări publice - OUG 114, care a introdus mai multe impozite în diverse sectoare strategice. Așa-numita taxă pe lăcomia băncilor era stabilită ca procent din totalul activelor financiare, dacă indicatorul ROBOR - care urmărește evoluția ratelor dobânzilor la tranzacțiile între bănci și este folosit ca referință în creditele cu dobânzi variabile acordate - depășește nivelul de 2%.

Ca urmare a reacțiilor puternice primite de la bănci, BNR și chiar Banca Centrală Europeană, Ministerul de Finanțe a acceptat discuții privind modificarea taxei, deși ministrul Eugen Teodorovici a acuzat în permanență „rezistența puternică” a „grupurilor de interese. „Noi am avut un singur scop, respectiv să aducem pentru cei din România, firme sau persoane fizice, un cost mai mic de finanțare, nimic altceva, dar sigur că atunci când diminuezi un profit, n-o să fie nimeni mulțumit”, a subliniat Teodorovici.