Președintele Klaus Iohannis a trimis vineri la CCR bugetul pe 2019, enumerând numeroase motive care au stat la baza deciziei sale.

Unul dintre motive este adoptarea Legii bugetului cu încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituția Românieia), deoarece a fost încălcat rolul și atribuțiile Consiliului fiscal, precum și principiile și reglementările privind responsabilitatea fiscal-bugetară.

Un alt motiv îl reprezintă încălcarea art. 11 alin. (1), (2) și a 148 alin. (2) și (4) din Constituție: ”În condițiile în care contextul bugetar actual nu poate fi încadrat nici într-o perioadă de recesiune economică gravă și nici nu este în prezența unui eveniment neobișnuit asupra căruia Guvernul României nu are niciun control și care are o influență majoră asupra poziției financiare a administrației publice, adoptarea Legii bugetului de stat pe anul 2019 s-a realizat cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor .... din Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul uniunii economice și monetare, cu încălcarea art. 148 alin. (2) din Constituție”. (Detalii, aici)

De asemenez, președintele a făcut o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.