Eurodeputații cer finanțare adecvată atât pentru noile obiective, precum securitatea și migrația, dar și pentru politicile existente, precum dezvoltarea regională sau Erasmus+.

Propunerea Comisiei Europene pentru viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM), aferent perioadei 2021-2027, nu este considerată acceptabilă de membrii Parlamentului European.

Potrivit calculelor eurodeputaților, tăierile de bugete în cazul politicilor tradiționale ale UE - politica agricolă comună (PAC) și politica de coeziune - sunt mult mai mari decât cele anunțate inițial de Comisie în 2 mai, când Executivul UE a anunțat propunerea de buget. Astfel, deși Comisia a spus că bugetul PAC va fi mai mic cu circa 5% iar fondurile de coeziune vor fi reduse cu aproximativ 7%, Parlamentul European spune că bugetele vor fi de fapt cu peste 10% mai mici.

„Calculele făcute de Parlamentul European demonstrează o situație mult mai îngrijorătoare decât o arăta anunțul inițial al Comisiei Europene. Propunerea, așa cum arată ea astăzi, e departe de a fi acceptabilă. Astăzi, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care își exprimă toate îngrijorările sale și ne așteptăm ca acest lucru să fie luat în considerare de către Consiliu”, a declarat eurodeputatul social-democrat Victor Boștinaru.

Europarlamentarul spune că, deși bugetul Uniunii pierde o contribuție consistentă ca urmare a Brexitului, „politicile UE sunt fundamentale pentru statele membre și pentru cetățenii săi, iar provocările sunt în creștere”.

„Trebuie să ne confruntăm și cu noile realități, comparativ cu CFM anterior - inclusiv chestiunile ce țin de apărare -, și nu putem face acest lucru cu un buget limitat sau prin reducerea alocărilor pentru politicile-cheie ale Uniunii: Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună”, a spus Boștinaru.

Într-o rezoluție nelegislativă, Parlamentul European a reiterat că fondurile pentru agricultură și cele de coeziune nu trebuie să fie mai mici decât nivelurile actuale. De asemenea, remarcă legislativul UE, fondurile alocate pentru Erasmus + și pentru cercetare au fost mai mici decât cele anunțate anterior.

Parlamentul cere triplarea bugetului pentru Erasmus +, fondurile destinate IMM-urilor și combaterii șomajului în rândul tinerilor să fie dublate și o creștere de cel puțin 50% a bugetului pentru cercetare și inovație. Fonduri adiționale sunt necesare pentru securitate, migrație și relații externe, mai spun eurodeputații.