Banca Europeană de Investiții va finanța cu aproape 10 milioane de euro digitalizarea infrastructurii românești de difuzare pe cale terestră.

BEI acordă un împrumut în valoare de 9,78 milioane de euro companiei publice Societatea Națională de Radiocomunicații (Radiocom) din România pentru a finanța parțial digitalizarea infrastructurii naționale de difuzare pe cale terestră. Această tranzacție este susținută prin Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa, a anunțat Comisia Europeană.

Proiectul sprijină introducerea unei rețele de difuzare a televiziunii digitale, bazată pe standardul DVB-T2, pentru a permite trecerea de la distribuția TV analogică la cea digitală terestră. Se urmărește ca rețeaua, care va fi implementată în 228 de stații de difuzare, să transmită semnalul operatorului național de televiziune cu acces liber care acoperă aproximativ 94 % din populația țării și 81 % din teritoriul său. 

Banca Europeană de Investiții (BEI) este banca Uniunii Europene, fiind instituția de creditare pe termen lung a UE care pune la dispoziție finanțări pe termen lung pentru investiții ce contribuie la obiectivele de politică ale UE.

Planul de investiții pentru Europa (Planul Juncker) este una dintre măsurile esențiale ale UE destinate stimulării investițiilor în Europa, care a mobilizat, până în noiembrie 2018, investiții suplimentare în valoare de 360 miliarde de euro, din care peste 2,3 miliarde de euro în România.