Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a susținut, în cadrul Consiliului Afaceri Generale, menținerea principalilor piloni ai actualei Politici de Coeziune și pentru perioada post-2020.

La reuniunea Consiliului Afaceri Generale - format Coeziune (CAG), desfășurată joi, în Luxemburg, miniștrii care gestionează politica de coeziune în statele membre au susținut că politica de coeziune trebuie să rămână ”o prioritate absolută” a bugetului UE și un pilon al integrării.

”Abordarea generală a fost aceea că viitoarea politică de coeziune trebuie să aibă la bază obiectivele de dezvoltare ale statelor membre, dar să răspundă mult mai prompt și mai concret, în viitor, particularităților și dificultăților fiecărei regiuni. În același timp, s-a accentuat faptul că, în atingerea obiectivelor viitoare ale UE, politica de coeziune trebuie să răspundă cât mai bine unor provocări, precum: solidaritatea europeană, buna funcționare a pieței unice, promovarea competitivității, schimbările climatice, tranziția energetică, digitalizarea, combaterea șomajului și crearea de locuri de muncă, în special în rândul tinerilor”, potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

Pentru ca politica de coeziune să-și atingă obiectivele viitoare, miniștrii au subliniat că trebuie menținut un nivel de alocare ”cât mai satisfăcător”, îmbunătățindu-se, în același timp, cadrul său general.

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a pledat pentru menținerea principalilor piloni ai actualei Politici de Coeziune și pentru perioada post-2020, adăugând că este nevoie de stabilitatea acestei politici de finanțare, care funcționează ”ca un motor de creștere și convergență al Uniunii Europene”.

”Finanțarea infrastructurii de bază în toate sectoarele trebuie să rămână o prioritate pentru regiunile mai puțin dezvoltate. România susține ferm menținerea unui buget semnificativ pentru politica de coeziune post-2020. Ne asumăm, așadar, măsuri pentru a atinge obiectivele politicii de coeziune, așa cum sunt ele definite în Tratat. Prioritară trebuie să rămână și alocarea financiară, ceea ce înseamnă că bugetarea trebuie să rămână cel puțin la același nivel și în următorul Cadru Financiar Multianual”, a susținut Rovana Plumb. 

La reuniune a participat și comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, care a subliniat că "niciun stat membru nu va fi imun la provocările viitoare, dar că este important să fie alocat un buget suficient pentru a acoperi nevoile actuale ale tuturor regiunilor".