Producția de electricitatea pe bază de cărbune rămâne redusă, cu toate că ministrul energiei a dat asigurări că minerii reiau lucrul.

Vineri dimineață, termocentralele care funcționează cu cărbune produceau sub 1.500 megawați, respectiv doar 20% din electricitatea generată în România. 

La ora 09.00, România importa 1.760 MW energie electrică în condițiile în care grupul oprit de la centrala Rovinari nu a fost repornit și au apărut și alte avarii în sistem, scrie Economica.net.

Producția locală a fost de circa 7.200 MW, în contextul în care consumul a fost sub 9.000 MW, un nivel relativ redus pentru o zi de iarnă. Situația a apărut pe fondul unei producții mai mici în hidrocentrale, din cauza debitelor reduse pe râuri, dar și a grevei minerilor de la Complexul Energetic Oltenia, și a avariilor și opririlor programate. Grupul de 300 MW oprit de la Rovinari din lipsa cărbunelui va fi pornit abia în noaptea zilei de 20 ianuarie, și au apărut și avarii: o reducere de putere de aproape 100 MW la centrala pe gaze de la Iernut, din cauza unui cazan spart și un grup oprit accidental tot la CE Oltenia, la Ișalnița 120 MW. De asemenea, nu este disponibil un grup de la Porțile de Fier, oprit însă planificat.

Situația se va îmbunătăți pentru că vin zilele de week-end, când consumul este tradițional mai redus, iar minerii au început din seara zilei de 17 ianuarie, după ce au acceptat oferta de majorare a salariilor cu 1.000 de lei brut, să livreze cărbune.

Totuși, prețurile pe piața de electricitate au crescut din nou, după scăderea surprinzătoare de joi, astfel că un MWh livrat sâmbătă după-amiază s-a tranzacționat la prețul maxim de 650 lei.

Energia cu livrare sâmbătă are pe piața spot o medie zilnică de 390 de lei pe MWh, în creștere față de vineri, când era de 375 lei pe MWh, deși, în medie, consumul de electricitate și prețurile sunt de regulă mai mici în zilele de week-end decât în restul săptâmânii.

Prețul maxim, de 650 de lei pe MWh, se va înregistra în două intervale orare de vârf de consum, respectiv între orele 17:00-18:00 și 18:00-19:00. Acest preț, care a mai fost atins și joi, nu a mai fost depășit din februarie 2017, când s-a înregistrat nivelul istoric de 680 de lei pe MWh.

În regiune, România are de departe cele mai mari prețuri, mai ales în orele de vârf de consum. Astfel, ca medie zilnică, prețul în România este de 83,26 euro pe MWh, față de Ungaria - 78,14 euro pe MWh, Slovacia - 59,37 euro pe MWh și Cehia - 57,20 euro pe MWh. În orele de vârf, în România prețul ajunge la 138 euro pe MWh, față de 100 de euro pe MWh în Ungaria și 69 de euro pe MWh în Slovacia și Cehia, arată datele pieței OPCOM de electricitate și gaze.